maandag 31 oktober 2011

Geurige spliterwtenbeignets


Een lekker alternatief voor een linzenstoofschotel als eiwitbron. Lekker met een munt-koriander sausje, een groentencurry en rijst. Ze smaken wat naar vlees dus ook de echte vleeseters weten ze te appreciëren.



Ingrediënten
220 g gele spliterwten (chana dal) te koop bij een Oosterse kruidenier
7.5 dl heet water
stukje gember van 3 cm, geschild en grof gehakt
2 verse, groene chilipepers, ontzaad en grof gehakt
2 el bloem
1 tl zout, of naar smaak
2 el water
60 g sjalotjes, gesnipperd
60 g cashewnoten, geroosterd en fijngehakt
10 g verse koriander, fijngehakt
12 verse of 24 gedroogde kariblaadjes (ook kerrieblaadjes genoemd), in sliertjes
plantaardige olie voor het frituren

Bereiding
  • Spoel de spliterwten onder de koude kraan en verwijder eventueel gruis en vuil. Doe ze in een kom en giet er het hete water over. Laat 3 uur weken en giet af. Doe de gewekte spliterwten in een beker samen met de gember, chilipeper, bloem, zout en 2 eetlepels water en mix tot een puree. Het mengsel moet niet te glad zijn, er mogen nog stukjes in zitten.
  • Doe het beslag in een kom en schep er de sjalotjes, cashewnoten, verse koriander en de kariblaadjes door. Proef en breng zo nodig verder op smaak met extra zout.
  • Giet een laag olie van 4 cm in een kom en verhit de olie tot 180°. Schep met een soeplepel wat beslag uit de kom en vorm er balletjes van (zie foto). Desgewenst kan je de balletjes een beetje plat drukken.
  • Schep de koekjes met een lepel of bakspaan één voor één op en laat ze in de hete olie glijden. Frituur ze gedurende ca 5 minuten, draai ze eventueel regelmatig om. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Hou ze warm in een lauwwarme oven als je ze warm wilt serveren terwijl je de rest op dezelfde manier frituurt. Serveer ze warm of op kamertemperatuur.
Tip: als je geen kariblaadjes vindt, kan je ze vervangen door eenzelfde hoeveelheid basilicumblaadjes die je eveneens in reepjes snijdt. Het geeft een ander aroma maar is net zo lekker.

Geen opmerkingen: