- wordt hier het kind niet met het badwater weggegooid want dit geldt dus ook voor volle melk, volle yoghurt, jonge kaas, verse kaas.... Iedereen is er ondertussen al uit dat kinderen verzadigde vetten nodig hebben om te groeien. Melk, kaas en yoghurt behoren dan tot de gezondste alternatieven daarvoor.En waarom olijfolie, die heeft zelfs cholesterolverlagende eigenschappen.
- heb je al eens naar de ingrediëntenlijst gekeken van de 'magere' producten? Is het je ook opgevallen dat er heel wat additieven aan toegevoegd zijn om de consistentie en de smaak toch nog op iets te doen lijken? In veel gevallen heeft men er in de plaats van het vet, bijvoorbeeld extra suiker in zijn verschillende hoedanigheden aan toegevoegd of één of ander verdikkingsmiddel met een onuitspreekbare naam. In het allerslechtse geval zitten er ook nog een aantal zeer ongewenste kunstmatige zoetstoffen tussen en hun vele andere kunstmatige vriendjes.
- waarom gaat men er eigenlijk zo maar voetstoots vanuit dat verzadigd vet de grote boosdoener is in de obesitas-epidemie. Zou het ook niet de enorme hoeveelheid suiker kunnen zijn die overal in zit, of juist alle additieven die we tegenwoordig met z'n allen ijverig naar binnen werken? Of misschien is het gewoon omdat we minder fruit en groente eten dan vroeger? Of omdat we gewoon veel te veel vlees eten? En is gebrek aan beweging en sport ook geen bepalende factor? Zou het niet kunnen dat het gewoon ons hele voedings- of leefpatroon is dat voor aanpassing vatbaar is en niet één specifiek nutriënt?
Al in 2001 is er een artikel verschenen van belangrijke voedingswetenschappers van de Harvard School of Public Health (Frank B. Hu, et al, Journal of American College of Nutrition, vol. 20, 1, 5-19 (2001)) 'Types of Dietrary Fat and Risk of Coronary Heart Disease: a Critical Review waarin gesteld wordt dat er weinig wetenschappelijke evidentie is van een link tussen verzadigd vet en hartziekten/zwaarlijvigheid. In dat zelfde artikel staat dat er wel een duidelijke link is tussen deze ziekten en transvetten.
Een interessant en zeer leesbaar boek waarin dit meer in detail uit de doeken wordt gedaan, is 'In defense of food' (Nederlandse vertaling: 'Een pleidooi voor echt eten') van Michael Pollan. Een aanrader voor iedereen die in echt eten geïnteresseerd is.We hebben al eens zo'n antivethype gehad: denk maar aan de hoger genoemde transvetten waarvan iedereen dacht dat ze gezonder waren dan de verzadigde vetten die ze moesten vervangen. Dat ze juist schadelijker zijn is men ondertussen ook al lang achter. - moet iedereen dan maar margarines gaan smeren met gehydrogeneerde plantaardige vetten? Weten we zeker dat dat gezonder is? Hydrogenatie van vetten leidt toch tot vorming van transvetten (die zo laat de industrie ons weten nu tot het absolute minimum beperkt worden, maar is dat zo?). Je kan natuurlijk ook margarines kopen zonder gehydrogeneerde plantaardige vetten, die gezonder zijn maar je raadt het al, ook die ontsnappen niet aan de vetbelasting want deze margarines hebben hun consistentie te danken aan kokosvet en palmvet (ja, ja: die bevatten meer dan 2.3% verzadigd vet!!)
- bakken en braden wordt dan ook helemaal uit de boze want het zijn juist de verzadigde (geklaarde boter) of quasi verzadigde vetten (olijfolie) die de hitte goed doorstaand. Moeten we daar dan onverzadigde vetten voor gebruiken? Maar die kunnen toch absoluut niet tegen verhitting?
- En waarom? Voor de algemene gezondheid van de bevolking? Of is het gewone een belasting om extra geld in het laadje te krijgen?
- .....
Persoonlijk vrees ik dat het viseren van één wel bepaald voedingsingrediënt, andere ingrediënten vrij spel zal geven in de zogenaamde voedingsproducten (pizza's, mayonaises, koekjes, bereide maaltijden,...) Kunstmatige en onnatuurlijke ingrediënten waarvan we voorlopig nog in de waan leven dat ze geen kwaad kunnen maar die misschien wel hetzelfde lot beschoren zijn als de transvetten. Namelijk onnatuurlijke stoffen die op termijn zullen blijken zeer negatieve bijwerkingen te hebben.
Het bannen van verzadigd vet gaat zeker leiden tot een toename van onnatuurlijke ingrediënten in voedingsproducten zoals suiker of zoetstoffen en verdikkingsmiddelen.
Voor mij staat de term 'gezond' eetpatroon in de eerste plaats voor een 'natuurlijk' eetpatroon met 'natuurlijke' voedingsmiddelen en daar behoren de geëthoxyleerde diglyceriden, cellulose, xanthaangom, aspartaam, fructose-glucosestroop en consoorten niet toe. Verzadigd vet in melk, yoghurt, kaas, olijfolie, kokosvet,... is tot nader order nog steeds natuurlijk te noemen en gecombineerd met heel veel groenten en fruit is er niets lekkerder!!
Je vraagt je toch af wat het volgende geviseerde nutriënt zal zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten