woensdag 5 oktober 2011

Indische droge aardappelcurry



Aloo wordt hij in het Indisch genoemd, die goede oude aardappel. Dit is een lekker gerecht dat zich goed laat combineren met een raïta (yoghurtslaatje), een dal (bonenschotel) en rijst. Eventueel kan je er nog een tomatenslaatje met koriander aan toevoegen. Als je sojayoghurt gebruikt, is het gerecht ook geschikt voor mensen die geen melkproducten mogen eten.


 Ingrediënten

2 grote aubergines
750 g vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes van 1cm
6-8 el olijfolie
1 el komijnzaad
1 tl sesamzaad
1 tl zwart mosterdzaad
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl gember, fijngeraspt
1 verse groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt
1/2 tl kurkumapoeder
1 tl korianderpoeder
1/2 tl zout, plus wat extra
2 el citroen- of limoensap

Om te serveren:
4 el natuuryoghurt of sojayoghurt
garam masala om erover te strooien
2 eetlepels verse korianderblaadjes, gehakt

Bereiding

Halveer de aubergines in de lengte, schep het vruchtvlees eruit, maar laat een laagje van een halve cm zitten.
Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1.5 cm, leg ze op een groot bord en bestrooi ze met zout, laat 30 minuten rusten, spoel ze dan goed af en droog ze met keukenpapier
Breng een ondertussen een ruime pan water aan de kook en kook daarin de lege aubergineschelpen gedurende 5 minuten. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze omgekeerd uitlekken in een vergiet.
Leg ze omgekeerd in een ovenschotel en bestrijk ze binnenin met ongeveer  2 el olijfolie. Bak ze vervolgens in een oven van 190°C 15 minuten.
Neem ze uit de oven en bewaar.

Kook ondertussen in een andere pan, de aardappelblokjes 5 minuten. Laat ze uitlekken en afkoelen.
Verhit 2 el olie in een grote pan. Bak de komijn-, mosterd- en sesamzaadjes tot ze gaan ploppen (enkele seconden).
Voeg ui, knoflook, gember en chilipeper toe. Roerbak 2-3 minuten tot de ui glazig is, voeg dan de aubergineblokjes toe. Laat, nu en dan roerend, 4-5 minuten bakken tot de blokjes net gaar zijn. Voeg indien nodig nog wat olie toe.
Roer er de kurkuma, korianderpoeder en zout door, meng de aardappelblokjes eronder en roerbak ongeveer 5-6 minuten.
Neem de pan van het vuur en roer er het citroen- of limoensap door. Controleer of er nog zout en peper bij moet.
Verdeel de curry over de aubergineschillen en zet ze nog een kwartier in de oven om goed warm te worden. Schep er wat (soja)yoghurt over en bestrooi ze met wat garam masala en de gehakte verse koriander.

Geen opmerkingen: