woensdag 16 maart 2011

Overvloed

Een grappig en verleidelijk verslag van hoe we beter kunnen leven - beter voor de aarde, beter voor de gemeenschap waar we deel vanuit maken, beter voor onze gezondheid.

Spijtig genoeg niet in een Nederlandse vertaling beschikbaar maar voor diegenen onder jullie die wel eens in het Engels lezen een echte aanrader. Inspirerend voor wie wel eens met het idee gespeeld heeft om alleen lokaal geproduceerde voeding te eten maar nooit afgelijnde definities voor 'lokaal' heeft afgebakend. Na het lezen ervan kijk je toch met andere ogen naar de voeding die je op de markt, bij de kruidenier of het grootwarenhuis kan kopen.

Alisa Smith en James Mackinnon beslissen om een jaar lang alleen nog lokaal geproduceerde voedingsmiddelen te eten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Lokaal betekent voor hen binnen een cirkel van 100 mijl (160 km) rond hun woonplaats Vancouver met enkele minieme restricties. Wat ze nog aan niet-lokale voeding in hun voorraadkast hebben zitten (zout, chocola, specerijen...) mogen ze opgebruiken. Ook op reis  zijn de vereisten wat losser en als ze uitgenodigd worden bij mensen gaan ze zeker niet moeilijk doen als ze daar niet lokaal geproduceerd eten voorgeschoteld krijgen. Maar zoals Alisa schrijft: een onbedwingbare zin in ananas rechtvaardigt geen reis naar Hawai.

De zoektocht naar bepaalde voedingsmiddelen blijkt geen sinecure te zijn zoals bijvoorbeeld lokaal geproduceerd graan. Pas na zeven maanden vinden ze, tot hun enorme opluchting, een boer binnen de door hen zelf gestelde grens van 100 mijl. Daarvoor bestaat het hoofdbestanddeel van elke maaltijd voornamelijk uit aardappelen.

Maar het kan natuurlijk ook minder strict zoals de groep waarmee Alisa in contact komt die lokaal definiëren als 250 mijl rond hun woonplaats en die zichzelf per gezin 12 'exoten' gunnen.

Als je seizoensgebonden en lokaal wil eten betekent dat ook groenten en fruit inmaken of diepvriezen wanneer ze overvloedig aanwezig zijn om de schaarse tijden door te komen. De keukenexperimenten zijn grappig beschreven en ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een eenvoudig receptje met ingrediënten die op dat moment in Vancouver voor handen zijn.


Interessante websites:
http://www.bewustverbruiken.org/voeding.html
http://www.voedselvoetafdruk.be/

1 opmerking:

Philippe zei

Wanneer ga je eindelijk eens aan Kingsolvers "Vegetable, Animal, Miracle" beginnen? Dat gaat daar ook over.

http://www.animalvegetablemiracle.com/