vrijdag 18 maart 2011

Nieuw en onbezonnen

Het eerste in een waarschijnlijk oneindige reeks nieuwe voedingsproducten  waarvan het nut volledig aan mij voorbijgaat.

In de folder van een grootwarenhuis ontdekt: volle bio-yoghurt met een vleugje 'bio' rietsuiker van Pur Natur met als reclame: 'nieuwe smaak'.

Sinds wanneer is suiker een nieuwe smaak? Bietsuiker of rietsuiker, bio-suiker of conventionele suiker: het is allemaal zoet en allemaal even gezond of ongezond, afhankelijk van welk standpunt je inneemt.

Veel mensen laten zich vangen door een bio-label. Als er bio op staat, is het per definitie gezond. Voor groenten en fruit is dit zeker het geval maar suiker, ook rietsuiker is een geraffineerde stof die ontdaan is van alle mineralen (calcium, zink, chroom) en vitamines B. Deze zitten niet alleen in de bieten en het riet maar zijn ook belangrijk voor de vertering van suiker. Bij geraffineerde suiker haalt ons lichaam deze stoffen elders uit het lichaam. Suiker wordt daarom ook wel de mineralen- en vitaminenrover genoemd. Calcium speelt onder andere een rol bij de beendervorming en zink is niet alleen nodig om insuline aan te maken maar speelt ook een rol in ons immuunsysteem. Door veel geraffineerde suiker te eten, kan ons immuunsysteem dus ook minder goed gaan functioneren.Dit kan een rol spelen bij het ontstaan van allergieën.
Rietsuiker ziet meestal niet helemaal wit. Dit komt omdat er nog wel een beetje mineralen inzitten maar verder verschilt hij zeer weinig van gewone witte suiker.


Loop er dus niet in. Koop gewone ongezoete bio-yoghurt. En als je er toch wat suiker in wilt hebben, doe het dan zelf,  en zeer spaarzaam want zelfs het vleugje van hierboven is waarschijnlijk nog te veel. Maar als je echt voor gezond wil gaan én je zoetebek tevreden wil houden combineer je yoghurt dan met fruit.

Geen opmerkingen: