maandag 14 maart 2011

Negen practische tips om gezonder te eten

Een aantal van deze tips kende ik al maar andere zoals de vorm van glazen of de hoeveelheid licht waren nieuw. Maar dat is eigenlijk geen wonder: eten moet ook nog gezellig blijven: bij helder licht en in doodse stilte eten is niet het toppunt van gezelligheid. Andere bronnen vermelden trouwens dat je trager en minder eet in gezelschap omwille van de gezellige babbels. De Fransen zijn hier een goed voorbeeld van. Maar een tweede keer opscheppen, behoort ook niet tot hun cultuur.

1. Gebruik kleinere borden, kommen, vorken en lepels
Een even grote portie lijkt meer op een klein bord dan op een groot bord. Met een kleine vork of lepel moet je vaker naar je mond en krijg je de indruk dat je veel aan het eten bent terwijl je misschien wel een kleinere portie op hebt. Dus draai jezelf op een positieve manier een rad voor de ogen.
In stukjes gesneden fruit stapel je dus best op een zeer groot bord en eet je met zo groot mogelijke lepels. Kwestie van een extra grote portie binnen te hebben.

2. Gebruik lange, smalle glazen
Om in te schatten hoeveel we drinken, houden we namelijk meer rekening met de hoogte die we inschenken dan met de breedte. Dus weer een manier om jezelf positief voor de gek te houden als het over de minder gezonde dranken in ons leven gaat.
Water daarentegen moet je drinken uit zeer brede, hoge glazen :-)

3. Eet bij helder licht
Maak het niet te gezellig: daar is het deze tip helemaal om te doen. Kaarslicht en gedimmed licht zorgen er voor dat we ons te comfortabel voelen en blijven we langer aan tafel zitten waardoor we ook meer gaan eten dan goed voor ons is. Bij weinig licht zijn we ook minder zelfbewust waardoor we niet goed opletten wat we eten.

4. Geen muziek of lawaai
Hier geldt hetzelfde als bij licht. Zachte muziek verhoogt het comfort met dezelfde gevolgen. Er moet nog meer onderzoek gebeuren naar luide en zeer ritmische muziek maar er is de tendens dat je je bord wil leeg hebben met minder aandacht voor je verzadigingsgevoel.

5. Eet aan een tafel, zonder afleidingen
Eet niet terwijl je andere dingen aan het doen bent zoals TV-kijken, op een voetbalmatch, in de bioscoop, terwijl je een stadswandeling maakt, terwijl je leest. Je hebt dan geen aandacht voor je eten of je verzadigingsgevoel waardoor je meer eet dan goed voor je is. Aan een tafel eten, zorgt er voor dat al die afleidingen niet aanwezig zijn.

6. Laat de restjes op tafel staan tot je helemaal klaar bent
Blijkbaar kan je beter inschatten hoeveel je gegeten hebt, als je de restjes laat staan omdat je je dan beter kan herinneren wat je al op hebt.
Van deze regel ben ik niet helemaal overtuigd: ik weet nog dat mijn moeder met restjes toch steeds maar bleef aandringen dat we nog eens zouden opscheppen. En eerlijk gezegd, doe ik hetzelfde.

7. Denk na over hoe vaak je in gezelschap eet
In gezelschap eet je meer! Het gaat hier dan vooral over mensen waar je niet dagelijks mee aan tafel zit maar waar het eten de enige sociale activiteit is. Het super-gezellige zorgt er ook hier weer voor dat je meer eet dan gewoonlijk. Ga op zoek naar sociale activiteiten met familie en vrienden waar geen eten aan te pas komt.

8. Koop voeding in normale of middelgrote verpakkingen
Zowel grote als kleine verpakkingen zorgen ervoor dat we meer eten. Grote verpakkingen zorgen ervoor dat tot 20% meer eten als het over maaltijden gaat en zelfs 30-45% meer voor snacks.
Ironisch genoeg doen ook kleinere verpakkingen ons meer eten omdat we dat bestempelen als dieetvoeding - je mag er dus meer van eten!!

8. Organiseer en herstructureer je voedsel
Dit gaat vooral op voor snoep en buffetten. Als je dezelfde soort snoep koopt maar in verschillende kleuren eet je er meer van dan wanneer alle snoep er exact hetzelfde uitziet. Om dezelfde reden beperk je je het best tot 2 soorten voedsel als je aan een buffet staat aan te schuiven. Stapel je bord niet vol.

Naar een studie van Wansink B. (2004), Cornell University

3 opmerkingen:

Philippe zei

Dit gaat niet perse over gezond eten, maar over minder eten. Trouwens, we moeten oppassen dat de gezondheidsmanie niet overslaat in een dictatoriale reflex. Eten bij helder licht, zonder muziek, zonder vrienden? Zijn we in Guantanamo beland of wat? Laat het ons maar houden bij kleinere verpakkingen en geen tv kijken tijdens het eten. Dat is al een goed begin.

Ann zei

Het gaat wel degelijk ook over gezond eten hoor. De tips kunnen helpen om minder te eten van 'voedsel' dat niet zo goed voor ons is zoals bijvoorbeeld een portie chips of een alcoholische cocktail zonder dat je het daarom helemaal moet laten.

Ann zei

Vandaag van Chris een verhelderende mail gekregen over puntje 6:
Met "restjes" bedoelen ze eigenlijk "afval", zodat je een idee blijft hebben van wat je allemaal naar binnen hebt gespeeld. cfr. een experiment met 2 groepen die ze kippenboutjes lieten eten. Bij de ene groep namen ze de afgekloven boutjes dadelijk weg, bij de andere bleven die op hun bord liggen. De laatste groep at een beduidend aantal minder boutjes !