zaterdag 5 maart 2011

Wortel

Worteltjes zijn goed voor de ogen: hoe vaak hebben we dat als kind niet te horen gekregen. De reden hiervoor is dat wortelen heel veel bètacaroteen bevatten - vandaar hun intense oranje kleur - dat door ons lichaam omgezet wordt naar vitamine A. In onze ogen wordt dit omgezet in rhodopsine. Dit is een paars pigment dat we nodig hebben om in het donker te kunnen zien. Vitamine A is ook een krachtig antioxidant en beschermt onze ogen tegen grauwe staar en slijtage van het netvlies. Daarenboven is vitamine A ook goed voor onze huid.
Een ander carotenoïde dat in wortels voorkomt, is alfacaroteen. Net als bètacaroteen verkleint het de kans op hartziekten en kanker.
Wortels bevatten complexe suikers namelijk oligosacchariden die ook goed zijn tegen diarree omdat ze voorkomen dat de slechte bacteriën zich aan de darmwand vasthechten.
De vele vezels zorgen ervoor dat de slechte cholesterol LDL daalt  en dat de goede cholesterol HDL stijgt waar ons hart zeer dankbaar voor is.

Ook onze longen varen er wel bij: een wortel van gemiddeld formaat, vier maal per week rauw opgegeten zou de kans op longkanker verkleinen. Ze zouden ook het risico op darmkanker doen dalen dankzij de stof falcarinol. Je moet ze dan wel in hun geheel klaarmaken en niet in stukjes snijden want falcarinol spoelt weg met water.

En wist je dat de combinatie vezels en koolhydraten het serotoninegehalte doet stijgen waardoor we ons meer ontspannen voelen?

Rauwe wortels zijn ook een zeer goede bron van vitamine C.
Wortels zijn goed voor de beenderontwikkeling dankzij de vitamine K zeker als je het combineert met een groene groente met een groot gehalte aan kalium - zoals de onafscheidelijke erwtjes dus.

De oorspronkelijke wortel uit Centraal-Azië is paars. De paarse kleur is te danken aan blauwpaarse kleurstoffen, anthocyanen die behoren tot de flavonoïden of polyfenolen. Het zijn krachtige antioxidanten die ons  beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Naaste de oranje en paarse varianten zijn er ook nog gele, witte en rode wortelen.

Kies voor medium wortelen want de grote hebben de neiging nogal vezelachtig te zijn. Koop alleen stevige wortelen, slappe wortelen zijn een heel deel van hun goede eigenschappen kwijt. Antioxidanten worden tijdens het bewaren namelijk afgebroken: dus hoe verser, hoe beter. Bewaar ze daarom in een gesloten doos in de koelkast.

Ga voor rauw als je vooral geïnteresseerd bent in de vitamine C, stoom ze om vitamine A en bètacaroteen beter beschikbaar te maken.

Geen opmerkingen: