vrijdag 25 maart 2011

Aardappel-preicurry

Ik wou eens iets anders met prei wat ik een fantastische groente vind en ik ben dol op de Indische keuken. Dus dit was voor mij de ideale combinatie.
Dit is een pittig gerecht dat lekker is bij een rijstpilav of bij gewone gekookte basmatirijst. Een bonenschotel of een yogurtslaatje met komkommer maakt het helemaal af. Maar als je voor wat dierlijk eiwit wil gaan: een stevig gekruid stukje vis past er ook uitstekend bij. De curryblaadjes vind je soms vers bij een Indische, Nepalese of andere winkel met Oosterse ingrediënten. In gedroogde vorm zijn ze meestal wel te krijgen. Omdat hun aroma dan voor een groot deel verloren is gegaan, gebruik je er in dat geval dubbel zoveel van.


Ingrediënten

2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
4 el olijfolie
1 rode ui, in dunne ringen
2 dikke tenen knoflook, uitgeperst
5 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
4 middelgrote aardappelen, voorgekookt en in stukken gesneden
4 grote preien, in stukken van 2,5 cm
5 cm pijpkaneel
1/2 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
8 verse curryblaadjes of 16 gedroogde
300 ml kokosmelk
zout

Bereiding

Rooster het komijn-, koriander- en venkelzaad droog in een kleine pan tot ze wat bruin kleuren. Maal of wrijf ze fijn in een koffiemolen of vijzel.
Verhit de olie in een grote, zware pan en bak hierin de uienringen, knoflook en gember tot ze zacht zijn. Voeg het gemalen specerijenmengsel, de kaneel, kurkuma, het chilipoeder, de currybladeren toe en meng even. Voeg de aardappelen en prei toe en bak even tot de prei een beetje slap wordt.
Voeg de kokosmelk toe en laat alles sudderen tot de prei gaar is.
Breng de curry op smaak met zout.

Geen opmerkingen: