maandag 28 maart 2011

Walnoot

De walnoot, de gezondste onder de noten, zou meer gegeten moeten worden als deel van een gezonde voeding.

Alle noten hebben nutritionele kwaliteiten maar walnoten overstijgen de amandelen, pistachenoten, pinda's en pecannoten veruit.

Ze hebben het hoogste gehalte aan antioxidanten die ons lichaam tegen ziekten zoals kanker beschermen. Antioxidanten stoppen de kettingreactie van oxidatie die onze cellen beschadigen.
Aan de universiteit van Scranton werd het antioxidantgehalte van 9 soorten noten geanalyseerd. Men kwam tot de vaststelling dat een handvol walnoten, tweemaal zoveel antioxidanten bevat dan dezelfde hoeveelheid van andere noten. Daarenboven zijn de antioxidanten van een betere kwaliteit en zijn ze krachtiger. De antioxidanten in walnoten zijn zelfs 2 tot 15 maal sterker dan vitamine E dat op zijn beurt een krachtig antioxidant is.
Naast antioxidanten bevatten noten ook hoogwaardige eiwitten, vezels en een heleboel vitaminen en mineralen. Bijkomend pluspunt is dat ze gluten- en lactosevrij zijn.
Door regelmatig kleine hoeveelheden noten te eten verkleinen we het risico op onder andere hartziekten, sommige kankers en diabetes type 2.

Een ander aspect dat in het voordeel spreekt van walnoten is dat ze één van de weinige noten zijn die mensen rauw en ongeroosterd eten. Door noten te roosteren worden de antioxidanten namelijk beschadigd waardoor ze minder werkzaam worden.

Bewaar ze op een koele en donkere plaats zodat ze minder snel ranzig worden en eet ze vooral zo snel mogelijk op!

(bron: BBC)

Geen opmerkingen: