Anti-oxidanten, vitaminen, vezels, mineralen en vele andere bio-actieve bestanddelen: in onze dagelijkse portie groenten en fruit! Eenvoudiger kan het niet!
woensdag 23 maart 2011
Prei
Veruit één van mijn lievelingsgroenten! Van de geur alleen al kan ik lyrisch worden.
Prei heeft dezelfde voordelen als ui en knoflook die tot dezelfde familie behoren maar dan in wat mindere mate. Dit betekent dat je er meer van moet eten om hetzelfde effect te hebben. Maar in normale omstandigheden doe je dat al want je eet toch ongeveer 200g prei per persoon. Ik zie mensen zelden dezelfde hoeveelheid ui of knoflook eten tijdens één maaltijd. Dus met dat gezonde effect van prei zit het wel goed.
Prei heeft zijn deugdzaamheid doorheen de geschiedenis bewezen. De Egyptenaren waren vervente preikwekers. Het was niet alleen een delicatesse: ze gebruikten het onder andere ook voor de behandeling van brandwonden en beten. Bij de Romeinen dacht Nero dat prei zijn mooie stem ten goede zou komen en in de middeleeuwen was prei in onze contreien ook erg in. Zij vonden dan weer dat prei goed was tegen oprispingen, de melkproductie bevordert van zogende vrouwen en onvruchtbaarheid verhelpt. Momenteel staan België en Frankrijk in voor ongeveer de helft van de preiproductie in Europa.
De vezels van prei bestaan voor een groot deel uit inuline, een prebioticum dat de groei van de goede darmbacteriën in de dikke darm stimuleert. Daarnaast bevat prei ook veel foliumzuur, calcium en vitamine C.
De grote hoeveelheid kalium werkt samen met het sterk waterafdrijvende karakter bloeddrukregulerend en is goed voor de nieren en urinewegen.
Prei is gemakkelijk te verteren en heeft tevens laxatieve en antiseptische eigenschappen. Hij bevat ook antioxidanten onder vorm van flavonoïden.
Koop dunne onbeschadigde exemplaren zonder verwelkte bladeren of vlekken, de dikkere zijn wat taaier. Preien zijn helemaal eetbaar - de echte die hards gebruiken de fijne wortels rauw in een salade. Het donkergroene gedeelte is lekker in soep of geroerbakt met andere groenten.
Je kan ze zowel gestoofd, gestoomd als rauw eten. In dat laatste geval volstaat een klein beetje: vervang het uitje in de salade eens door wat fijngesnipperd preigroen.
Preien maak je het makkelijkst schoon door (eventueel) de wortels te verwijderen en vervolgens in de lengte in twee te snijden tot bijna aan het worteluiteinde. Je kan ze op die manier gemakkelijk onder de kraan schoonmaken zonder dat er teveel voedingsstoffen verloren gaan in het water.
Verse preien kan je in een plastieken zak of in een afgesloten container tot 2 weken bewaren in de koelkast.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten