Anti-oxidanten, vitaminen, vezels, mineralen en vele andere bio-actieve bestanddelen: in onze dagelijkse portie groenten en fruit! Eenvoudiger kan het niet!
dinsdag 1 februari 2011
Banaan
Bananen zijn de ultieme gezonde energieleverancier in de handigste verpakking die er is want zeg nu zelf om ze te eten komen er geen mesjes, noch water, noch lepel aan te pas: gewoon uit de fruitschaal nemen, pellen en opeten. En je handen blijven nog proper ook. Ik noem ze om deze reden ook wel eens lui-fruit want minder moeite moeten doen om fruit te eten, bestaat gewoon niet.
Rijpe bananen zijn gemakkelijk verteerbaar omdat bijna alle zetmeel omgezet is in suiker waardoor ze zo'n goede energiebron zijn. Ze zijn ook heel geschikt als middel tegen verstopping. In een rijpe banaan zitten twintig keer meer suikers dan zetmeel bij een groene banaan is dat juist omgekeerd.
De pectinevezels in banaan kalmeren brandend maagzuur, maagzweren, ontstekingen van de darmen en verlagen tegelijk de cholesterol. Bovendien is een banaan rijk aan vitamine B6 en kalium. Vitamine B6 is van belang voor een goede werking van het zenuwstelsel, het eiwitmetabolisme en regelt mee het glucosegehalte in het bloed. Kalium helpt samen met natrium de waterbalans in de cellen te regelen en is hierdoor bloeddrukregulerend. Kalium is ook belangrijk voor de harmonisering van het hartritme.
Bananen bevatten ook veel ijzer, een onmisbaar ingrediënt voor de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen en verlagen zo het risico op bloedarmoede. Daarenboven zijn bananen ook een wat miskende bron van vitamine C, onontbeerlijk voor een goede werking van ons immuunsysteem.
Banaan bevat, net als chocolade, tryptofaan maar dan in een gezondere verpakking. Tryptofaan wordt door ons lichaam omgezet in serotonine, het 'goed gevoel' hormoon dat er ook voor zorgt dat we beter slapen.
Momenteel zijn alle commerciële bananen afkomstig van slechts enkele bananenplanten. Ze worden vegetatief vermenigvuldigd via scheuten omdat ze bijna geen zaden vormen en zijn daarom ook allemaal genetisch identiek aan elkaar. De bananen in bananenplantages zijn dan ook zeer gevoelig aan ziektes, in het bijzonder schimmels. Daarom worden er grote hoeveelheden pesticiden gebruikt. Sommige hiervan zijn in het Westen, waar veel bananen gegeten worden, verboden voor gebruik op andere gewassen.
Gezien zelfs de dikke schil van de banaan onvoldoende bescherming biedt tegen residuen, koop je best uitsluitend bio-bananen. Dit is trouwens niet alleen beter voor jou maar ook het milieu en de plantagewerkers varen er wel bij.
Bananen rijpen sneller wanneer je ze in de buurt van sinaasappels legt. Je kan ze ook in een gesloten plastieken zak stoppen en ze wat warmer leggen bijvoorbeeld bovenop de koelkast. Koop geen gifgroene bananen: de kans dat je ze mooi rijp krijgt is klein.
Je kan bananen ook pellen en in een gesloten container of zakje zes maanden in de diepvriezer bewaren.
Probeer dit eens met zeer rijpe bananen: ze vormen op warme zomerse dagen een gezond alternatief voor een ijsje.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten