De aardpeer, bij ons ook bekend onder zijn Franse naam topinambour en in Angelsaksische landen als Jeruzalem artisjok heeft helemaal niets te maken met peren, artisjokken of Jeruzalem. Leuk om weten is dat de aard-peer waarschijnlijk aan haar naam gekomen is in analogie met de aard-appel.
De plant behoort tot de zonnebloemenfamilie en heeft decoratieve gele bloemen waardoor hij zowel in de groententuin als in de siertuin niet mis staat. Hij heeft de neiging om sterk uit te breiden, zelfs te gaan woekeren. Een hoekje van één m² kan een jaaropbrengst van 5 kg aan eetbare knollen geven. De oogst begint na de eerste nachtvorst en kan dan de rest van de winter doorgaan.
De knollen zijn onregelmatig gevormd en hebben een zacht zoete, nootachtige smaak met een toetsje artisjok. Ze behoort onterecht tot de groep van groenten die in de vergeethoek geraakt zijn.
Aardperen slaan hun energie op in inuline, een koolhydraat behorend tot de fructo-oligosacchariden. Het zijn fermenteerbare vezels die de werking van de dikke darm bevorderen omdat ze de groei van goede darmbacteriën stimuleren. Inuline wordt daarom een prebioticum genoemd. Omdat inuline hoofdzakelijk uit fructose bestaat zijn aardperen goed voor mensen met diabetes of met een schommelende bloedsuikerspiegel. De afbraak van inuline gebeurt in de dikke darm onder invloed van inulinase dat door darmbacteriën wordt aangemaakt. Er worden dan organische zuren aangemaakt zoals onder andere melkzuur en boterzuur maar ook een aantal gassen zoals waterstof en CO2. Deze laatsten hebben de aardperen berucht gemaakt omdat ze winderigheid veroorzaken.
Aardperen bevatten ook veel ijzer.
Je hoeft een aardpeer niet te schillen, goed wassen en plekjes verwijderen is voldoende. Wil je ze toch schillen, doe dat dan na het koken. Kook of stoom ze gedurenden 10 tot 15 minuten, vooral niet te lang want dan vallen ze uit elkaar. Je kan ze ook in schijfjes snijden en ze in wat olijfolie stoven maar rauw geraspt komt de nootachtige smaak goed tot zijn recht. Pureren is ook een optie: alleen of samen met aardappelen.
Na aankoop kan je aardperen nog een weekje bewaren in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten