zondag 6 februari 2011

Aspartaam

'Artificiële zoetstoffen niet slecht voor consument': dit stond donderdag op vandaag.be. In hetzelfde artikel vind je dan wat verder de nuancering dat het over de 'volwassen' consument gaat en dat de onderzoekers zich niet kunnen uitspreken over de gezondheidsrisico's voor kinderen. Dit doet toch enige vragen rijzen over de titel van het artikel. Artificiële zoetstoffen waaronder acesulfaam-K, saccharine, sucralose en 'last but not least' aspartaam worden gebruikt in alle lightproducten en in bijna alle levensmiddelen waarop de vermelding 'zonder toegevoegde suikers' staat.

Nochtans heeft onder andere aspartaam heel wat schadelijke bijwerkingen.
Aspartaam werd pas in 1981 door de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor gebruik in droge voeding. De manier waarop die goedkeuring er is gekomen is op zijn minst verdacht te noemen. Daarna kwam er ook de toelating voor vochtige voeding en zelfs in koekjes terwijl men weet dat aspartaam bij verhitting onstabiel is en gedeeltelijk omgezet wordt naar methanol.
Dit en de rest van het onfrisse verhaal van aspartaam kan je terugvinden op http://www.dorway.com/.

Tien procent van aspartaam wordt omgezet naar methanol in onze darmen. Methanol is op zich reeds een giftige stof en wordt verder afgebroken tot formaldehyde en mierenzuur. Beide zijn giftig. Formaldehyde is een gevaarlijk neurotoxine, carcinogeen, veroorzaakt schade aan de retina, verhoogt de kans op geboorteafwijkingen en interfereert met de DNA-replicatie.
Onder de vele reacties op aspartaam vinden we ook nog de volgende terug: buikpijn, angstaanvallen, asthma, hypo- en hyperglycemie, ademhalingsmoeilijkheden, brandende ogen, chronische vermoeidheid, depressie, diarree, duizeligheid, hoofdpijn/migraine, hoge bloeddruk, slapeloosheid, jeuk, gewrichtspijnen, epilepsie, gezichtsverlies, gewichtstoename en nog vele andere.
Daarnaast  kan je door aspartaam te gebruiken ook de symptomen van andere ziekten krijgen zoals multiple sclerose en fybromyalgie.

Afgezien van alle schadelijke bijwerkingen houdt aspartaam onze zoetverslaving in stand. Een gezonde levenswijze houdt in dat je je suikerverbruik tot een minimum beperkt. Schakel in eerste instantie bijvoorbeeld eens over van thee met suiker naar een vruchtenthee met zoethout. Daarna is de stap naar een kruidenthee zonder suiker snel gemaakt. Als je dit een tijdje volhoudt, zal je merken dat je een kruidenthee met suiker zelfs niet lekker meer vindt.

Veel mensen hebben de gewoonte om bij heel veel dingen suiker te eten, terwijl dat eigenlijk absoluut niet nodig is. Zo kan je yoghurt eten met banaan, mandarijn, ananas of een andere zoete vrucht in plaats van suiker. Gebruik ook geen suiker bij een groentenbereiding!

En als je dan toch wat zoet wil en honing voldoet je niet, gebruik dan liever ongeraffineerde, volle suiker met mate en laat alle artificiële zoetstoffen links liggen.

Geen opmerkingen: