zaterdag 19 februari 2011

Eenvoudige eetregels

'Ook zonder te weten wat een antioxidant is, heeft de mensheid de afgelopen duizenden jaren prima gegeten. Mensen zijn er over het algemeen ook zonder de hulp van voedingsdeskundigen in geslaagd om goed gezond te blijven. Dus welke van al die honderden regels die tegenwoordig zo in zwang zijn hebben we nu echt nodig?'
Dat is wat Michael Pollan zich afvraagt in zijn boekje 'Echt Eten, een handleiding'. Het is een boekje met 64 eetregels geworden. Heel overzichtelijk en zonder veel poeha neergepend, verdeeld over 3 hoofdstukken: Wat moet ik eten? Echt voedsel, Wat voor voedsel moet ik eten? Vooral planten en Hoe moet ik eten? Niet te veel.

Echt voedsel wat moeten we daar dan onder verstaan. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan gezien er ieder jaar ongeveer 17.000 nieuwe producten in supermarkten bijkomen die eerder dingen naar de inhoud van je portemonnee dan begaan zijn met je gezondheid. De meeste verdienen het niet om voedsel genoemd te worden. Pollan noemt ze terecht: eetbare voedselachtige substanties. Het zijn intensief bewerkte verzinsels, ontworpen door de voedingsindustrie die uit ingrediënten bestaan die geen normaal mens in zijn voorraadkast heeft staan zoals bijvoorbeeld maïsstroop en chemische additieven waar het menselijk lichaam nog lang niet mee bekend is. Echt voedsel is voedsel dat zelfs je overgrootmoeder nog als voedsel zou herkennen. Echt voedsel bevat geen ingrediënten waar je zelf niet mee kookt zoals geëthoxyleerde diglyceriden, xanthaamgom, cellulose,... en die er in hoofdzaak voor zorgen de houdbaarheid van het verzinsel te verlengen.

Een aantal van deze handige en gemakkelijk toepasbare regeltjes komen hier later zeker nog aan bod.

Geen opmerkingen: