Dit is één van de succes pompoengerechten bij ons thuis. De salie vormt een harmonische combinatie met het zoete van de pompoen. Wanneer je het jezelf extra gemakkelijk wil maken, koop je een kant-en-klare rol biodeeg (de blader- of kruimelversie: dat maakt niet uit).
Ingrediënten
Voor het deeg
200 g bloem, probeer eens half -volkoren bloem: lekker
35 ml olijfolie
ongeveer 35 ml water
een snufje zout
2 el olijfolie apart
Voor de vulling
500 g pompoen
3 el olijfolie
3 eieren
200 ml (soja)room
15 salieblaadjes
100 g geraspte kaas bvb. pecorino
peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190°.
Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 1 cm. Meng de blokjes met 10 salieblaadjes, de olijfolie, peper en zout.
Leg deze blokjes in 1 laag op een bakplaat en rooster 35 minuten in de oven.
Maak ondertussen het deeg. Daarvoor meng je alle ingrediënten behalve de 2 eetlepels olijfolie door elkaar. Giet niet alle water er onmiddellijk bij maar doe dit geleidelijk en kneed tot je een mooie samenhangende bol deeg hebt. Mogelijk heb je niet alle water nodig of moet je er nog wat extra aan toevoegen. Dat is wat afhankelijk van de bloem die je gebruikt en de vochtigheid van de lucht.
Strooi bloem op het werkvlak, rol het deeg uit en bekleed er een ingevette bakvorm mee.
Bak de bodem eerst 15 minuten blind. Bekleed het deeg in de bakvorm met bakpapier met daarop oude rijst, linzen of bakbonen. Na het blind bakken het bakpapier en de nep-vulling verwijderen en er 2 eetlepels olijfolie over uit smeren. Dit zorgt ervoor dat de taartbodem dicht is.Strooi hierover de geraspte kaas.
Verdeel de pompoenblokjes erover en schik de overblijvende salieblaadjes er bovenop.
Klop de eieren los met de room, breng op smaak met peper en zout en giet over de pompoenvulling.
Bak de taart 40 minuten op 180°.
Lekker met gestoomde broccoli of een slaatje van veldsla en witloof.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten