zondag 5 juni 2011

Vegetariërs en vitamine B12

Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine dat uitsluitend voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees en zuivel.


Ons lichaam heeft het nodig voor de DNA-synthese. Dit betekent dat een tekort zich vooral laat voelen in weefsels met sneldelende cellen zoals rode bloedcellen, de bekleding van tong, darmwand en vagina. Vitamine B12 stimuleert ook de vorming van myeline dat de bekleding vormt van de zenuwuitlopers waardoor de impulsgeleiding door de zenuw versneld wordt.

Het wordt alleen door microörganismen aangemaakt.
Dieren  dekken hun behoefte aan vitamine B12 door deze microörganismen met zich mee te dragen in hun maag (zoals de meeste herkauwers), andere dieren te eten of door hun uitwerpselen op te eten (zoals de konijnen).

Veel mensen denken dat vitamine B12 ook in gist zit maar dat is niet waar. Deze misvatting komt waarschijnlijk van het feit dat aan vitaminesupplementen gebaseerd op gist kunstmatig vitamine B12 werd toegevoegd. Gist zelf bevat alleen de andere vitamines B namelijk B1, B6 en B11 (foliumzuur).

Vitamine B12 zit ook niet in noten.

Een analoge op vitamine B12 lijkende stof komt voor in zeewier maar ze is inactief als vitamine. Als vitamine B12 leverancier voor veganisten werkt dit, in tegenstelling tot wat men vroeger dacht, dus niet. Integendeel ze kan zelfs een negatieve werking hebben omdat ze de opname van vitamine B12 kan blokkeren.

Ook bij de mens komen er  in de dikke darm microörganismen voor die vitamine B12 aanmaken maar ze komen voor in een deel van de darmen waar de vitamine B12 niet meer kan opgenomen worden.
Daarom zijn wij mensen afhankelijk van een externe bron van vitamine B12 (vlees of zuivel) of van vitamine B12 supplementen.

De dagelijkse behoefte aan vitamine B12 bedraagt 2.8 microgram per dag. Bij een evenwichtige voeding met voldoende zuivelproducten en/of vlees en vis wordt die ruimschoots gedekt. Zo bevat 100 g mozzarella 1.5 microgram en 100 g tonijn 3 microgram vitamine B12. Denk er wel aan dat tonijn aan de top van de voedselketen zit en dat heel wat schadelijke stoffen zoals zware metalen in te hoge concentraties aanwezig kunnen zijn en dus schadelijk als je tonijn iedere dag eet.
Ons lichaam slaat een teveel aan vitamine B12 ook op in de lever zodat veganisten zeker de eerste 3 jaar nadat ze geen dierlijke producten meer eten veilig zijn. Een tekort aan vitamine B12 kan ook optreden na maagoperaties omdat de maagwand een glycoproteïne levert (de intrinsic factor) die de opname van vitamine B12 mogelijk maakt. Operaties aan dat deel van de darmen waar vitamine B12 voornamelijk geabsorbeerd wordt, kunnen ook leiden tot een tekort. Bij tekorten zijn er steeds vitaminepreparaten nodig in de vorm van tabletten of onder vorm van injecties.

Geen opmerkingen: