dinsdag 7 juni 2011

Aardbei

Zeg nu zelf, naar deze eerste bes van het voorjaar kijken we toch de hele winter uit.

Van dit lid van de rozenfamilie worden meer dan 20 variëteiten gekweekt. Het zijn schijnvruchten want de pitjes op de aardbei zijn de echte vruchten, de aardbei zelf is de uitgegroeide bloembodem.

Het is een caloriearme bes, slechts 36kcal/100g, waardoor je er ongehinderd door schuldgevoelens, zeer veel van kan eten.

Daarenboven is ze rijk aan vitamine C, 60mg/100g. Een gehalte waarmee ze de citrusvruchten achter zich laat. Vitamine C is een sterk antioxidant dat tevens een versterkend effect heeft op onze immuniteit.
Daarnaast is de aardbei rijk aan kalium dat een waterafdrijvend en bloeddrukverlagend effect heeft.

De anthocyanen en catechines in aardbei hebben een licht ontstekkingsremmend effect. Beide zorgen eveneens voor een betere darmwerking en zijn ontgiftend voor onder andere zware metalen. Aardbeien helpen diarree voorkomen en genezen.

Aardbeien kunnen ook uitwendig gebruikt worden tegen bepaalde huidproblemen zoals acne (pureer een viertal aardbeien met een eetlepel zure room, op je gezicht aanbrengen en 10 minuten laten trekken en afspoelen). Je kan er ook een scrub mee maken, goed voor het verwijderen van dode huidcellen door de aanwezigheid van salicylzuur (een aardbei doormidden snijden en over je gezicht uitwrijven, laat een paar minuten trekken en dan afspoelen).

In de natuurgeneeskunde worden ook de bladeren en wortels gebruikt die vooral flavonoïden, tannines en essentiële oliën bevatten.

Sommige mensen zijn allergisch aan aardbeien. Dit uit zich meestal onder vorm van huiduitslag (netelroos, jeuk). De enige oplossing is, spijtig genoeg, geen aardbeien meer eten.

En wist je dat je met enkele druppels balsamico en wat zwarte peper de smaak van aardbeien versterkt?

Aardbeien zijn kwetsbaar en daarom niet zo lang houdbaar. Als je ze niet onmiddellijk allemaal opeet, kan je het best in de koelkast bewaren.
Laat aardbeien niet in water liggen maar spoel ze af onder stromend water terwijl de kroontjes er nog aan zitten anders zuigen ze veel water op.

Geen opmerkingen: