woensdag 15 juni 2011

Aardappel


Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse groente is jarenlang gedoodverfd als dikmaker maar niets is minder waar want wist je dat een aardappel voor bijna 80% uit water bestaat en volledig vetloos is? Slechts één zesde van haar gewicht is zetmeel, de beruchte koolhydraten dus waaraan ze haar kwalijke reputatie te danken had. Een zelfde hoeveelheid droge deegwaren of rijst bevat de dubbele hoeveelheid calorieën. Daarnaast bevat de aardappel een niet onaanzienlijke hoeveelheid vitamine C (40% ADH*) en kalium (50% ADH). Magnesium en ijzer (vooral in de schil) zijn ook goed vertegenwoordigd in dit soms miskende basisvoedsel.

In de beginperiode was ze absoluut niet populair in Europa. Veel mensen dachten dat je er lepra of tuberculose van kon krijgen. In Frankrijk is ze pas populair geworden toen Lodewijk XVI op aanraden van een zekere Parmentier, een apotheker, zijn aangelegde veldjes met veel vertoon liet bewaken tijdens de oogst. Diezelfde Parmentier bood de koningin, Marie-Antoinette, eens aardappelbloesem aan, die ze in haar haar droeg: het hof deed er alles aan om de aardappel populair te maken.
Veel klassieke aardappelgerechten zijn sindsdien naar Parmentier vernoemd.

Bewaar aardappelen op een koele, donkere en droge plaats want de vitaminen zijn gevoelig voor warmte, licht en vocht. Bewaar ze ook niet te koud omdat dit de aardappel aanzet om het zetmeel om te zetten naar suiker. Ze krijgen dan een onaangename zoete smaak en worden ook sneller bruin bij bakken en frituren. Als je ze te warm stockeert, ontstaan er snel scheuten.

Aardappelen kunnen op veelzijdige manieren klaargemaakt worden: stomen, koken, bakken of frituren alleen rauw zijn ze niet te eten. Kook of stoom ze bij voorkeur in de schil dan worden de vitaminen en mineralen beter bewaard.
Snij groene plekken weg. Helemaal groene knollen zijn niet meer geschikt om te eten. De reden hiervoor is dat op de groene plaatsen zeer veel solanine zit, een stof die in hoge concentraties giftig is. Om dezelfde reden zijn ook de scheuten van aardappelen oneetbaar.

Nog enkele tips:
  • Door een klontje boter aan het kookwater toe te voegen, zou de kooktijd verkorten maar het helpt alleszins tegen het overkoken.
  • In de schil gekookte aardappelen laten zich gemakkelijker pellen als je ze even laten schrikken onder koud water.


* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Geen opmerkingen: