zaterdag 4 juni 2011

Echt eten, hoe doe je dat?

Waar het bij een gezonde voeding allemaal omdraait, is 'echt eten', 'vooral planten' en 'met mate'.

Gebaseerd op Michael Pollans boekje 'Echt eten: een handleiding' keken we op 27 juni, hoe we aan de hand van enkele eenvoudige richtlijnen, zonder dat we er een intense studie aan moeten wijden, ons voedingspatroon een gezonder elan kunnen geven.

Eén van de eetregels die aan bod kwam, was:
 

Het blijkt dat semi-vegetariërs of flexitariërs - mensen die maar een paar keer per week vlees eten - net zo gezond zijn als vegetariërs. Dus als je vlees lekker vindt, hoef je het zeker niet uit je voeding te schrappen. 
'Met mate' is zeker wat vlees betreft aan te raden want er zijn bewijzen dat hoe meer vlees je eet - vooral rood vlees - hoe meer je kans op hart- en vaatziekten en kanker toeneemt.

Waar dat aan ligt, is men nog niet helemaal uit. Het zou door de verzadigde vetten kunnen komen, of door het specifieke eiwittype, of door het simpele feit dat al dat vlees de planten van je bord duwt.

Geen opmerkingen: