vrijdag 8 april 2011

Tips om Bisphenol A te vermijden

BPA (Bisphenol A) is een potentieel toxische oestrogeen-imiterende verbinding die gebruikt wordt in de productie van plastic (meer bepaald polycarbonaten) en in epoxy-harsen die gebruikt worden voor de bekleding van blik. BPA heeft de neiging uit deze verpakkingsmaterialen te diffunderen in de voeding die ze bevatten. En dat zorgt nu juist voor toenemende ongerustheid want het zou leiden tot een verhoogd risico op borstkanker, zwaarlijvigheid en ermee verbonden ziekten zoals diabetes, neurologische kwesties, vervroegde puberteit, onvruchtbaarheid en andere ziekten zoals hartziekten (onder andere onregelmatige hartslag).

Het is gevaarlijk genoeg opdat Europa, Canada en zelfs China het gebruik ervan in babyflesjes heeft verboden maar het is in het dagelijks leven haast niet te vermijden. Het komt voor in plastic flessen voor water en frisdrank, in blikjes allerhande gebruikt voor drank, fruit, groenten, soepen en zelfs in thermisch papier.

Een voordeel is dat BPA ook gemakkelijk door ons lichaam uitgescheiden wordt en niet wordt opgeslagen in ons lichaam.

Sinds 1988 bestaan er identificatiecodes voor harsen die vooral gebruikt worden om ze te kunnen identificeren voor recyclage. Je hebt ze zeker al gezien op plastic verpakkingen: een driehoek gevormd door 3 gebogen pijlen met in het midden een cijfer van 1 tot 7. Het is zeer onwaarschijnlijk dat nummers 1 tot en met 6 BPA bevatten alhoewel zowel 1 als 6 niet aangeraden worden voor gebruik in menselijke consumptie. De eerste bevatten ftalaten en de tweede is een belangrijk bestanddeel van piepschuim. Nummer 7 bevat eigenlijk alles wat niet tot de eerste 6 categorieën behoort en bevat vaak BPA. Dus als je toch plastic wil gebruiken in de voedsel- en dranksfeer dan zijn het nummers 2 (high density polyethtylene), 4 (low density polyethylene) en 5 (polypropylene). Spijtig genoeg staat deze code nog niet op iedere plastic of blik verpakking.

Als je het zoveel mogelijk wil vermijden, kan je onderstaande tips toepassen in je dagelijks leven.

  1. Drink kraantjeswater of drink water uit glazen flessen. (gemakkelijk te realiseren)
  2. Eet vers klaargemaakte voeding en geen maaltijden verpakt in plastic die je moet opwarmen in de microgolfoven. (is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en als je er ook nog voor kiest om biologisch geteelde voeding te eten van je portemonnee)
  3. Gebruik geen plastic keukenmateriaal maar geef de voorkeur aan metaal, glas of hout. (gemakkelijk te realiseren)
  4. Vermijd alle ingeblikte voeding tenzij er op de blikken vermeld staat dat ze BPA-vrij zijn. Dit is moeilijk te realiseren maar vermijd dan vooral vette, zurige en zoute voeding in blik omdat vooral deze gemakkelijk de BPA uit de bekleding van het blik opnemen. 
  5. Gebruik geen plastic potten om restjes in te bewaren en op te warmen maar geef de voorkeur aan glas.
  6. Gebruik geen plastic koffiefilters in welke vorm dan ook.

Geen opmerkingen: