Een feest voor het oog. Vertrekkend van een groothandelaar in fruit in Noord-Italië neemt Carlo Valsecchi ons mee op een fotografische wereldreis waarin hij meer dan 160 variëteiten van groenten en fruit catalogeert: van Chinese appels tot Italiaanse courgettes.
Zijn objectieve foto's gunnen ons een glimp op een fascinerende en smakelijke wereld. Het geeft ons ook een blik op de globalisering en het effect daarvan op het circuleren van goederen, ons dieet en levensstijl.
Maar het zegt ook iets over de industrialisering van onze voedselproductie: de uniformiteit van de broccoli-struikjes, de allemaal identieke appels, de compleet vlekloze citroenen, de preien die allemaal even lang zijn met dezelfde verhouding wit/groen.... Eigenlijk is het allemaal bijna te mooi om waar en echt te zijn. Je vraagt je af hoeveel er bij het afval terecht gekomen is, gewoon omdat het niet voldoet aan de visuele norm.
Een fotoboek dat zowel liefhebbers van eten als van conceptuele kunst kan aanspreken.
Op de site van La Repubblica kan je een aantal foto's uit het boek bekijken.
1 opmerking:
Inderdaad, een boek dat meer zegt over ons voedselsysteem dan veel dikke beleidsdocumenten. Een beetje onthutsend als je er door bladert. Fascinerend is aan de ene kant de bijna schilderachtige kwaliteit van de foto's (grote negatieven, dus superscherp maar ook heel fijne toonschaal, nog versterkt door de lichte overbelichting) en dan de abstracte, zielloze uniformiteit van de netjes geschikte producten 'uit volle grond' of van boom of struik ...
Een reactie posten