zondag 24 april 2011

Risotto met asperges

Deze risotto kan je zowel met groene als met witte asperges maken. Persoonlijk geef ik voor dit recept de voorkeur aan groene omdat dit mooier kleurt en je bij de risottorijst dan toch nog de extra mineralen en vitamines van de groene asperges binnen hebt.

Ingredi├źnten

400 g Carnaroli rijst of een andere risottorijst
ca 1 kg groene asperges
1 ui, fijngesnipperd
25 g boter
2 el olijfolie
1 dl droge witte wijn
1,25 l kokende groentenbouillon 

Voor de afwerking
65 g boter
80 g grana padano, geraspt
2 el peterselie, fijngehakt

Bereiding

Maak de asperges schoon: als ze dik zijn, schil je ze. Verwijder het onderste taaie stuk. (Indien je witte asperges gebruikt, moet je ze altijd schillen en moet je ze even vooraf koken). Snij de toppen eraf en hou apart. Snij de stelen in rondjes.

Smelt 25 g boter en de olijfolie in een kom en fruit hierin de ui. Voeg de rijst toe wanneer de ui glazig is en laat even mee bakken. Doe de witte wijn erbij en roer met een houten lepel tot de rijst de wijn geabsorbeerd heeft. Vanaf nu doe je pollepel per pollepel de groentenbouillon bij de rijst, tussenin telkens roerend totdat de rijst de bouillon opgenomen heeft vooraleer je er de volgende pollepel aan toevoegt. Wanneer je de helft van de bouillon toegevoegd hebt, voeg je ook de in rondjes gesneden aspergestelen toe. Bijna op het einde, voeg je ook de aspergetoppen toe. Vanaf nu moet je heel voorzichtig roeren om de toppen niet te beschadigen maar ze toch te laten garen in de risotto.
Als alle bouillon door de rijst is opgenomen moet de rijst zacht zijn maar toch nog een beetje beet hebben. Als de rijst nog te hard is, voeg je nog wat warm water toe op dezelfde manier werkend als met de bouillon.

Voor de afwerking roer je de rest van de boter en de grana pandano onder de risotto en laat hem 2 minuten rusten.
Schep uit in borden en werk af met wat fijngehakte peterselie.

Lekker met een groene salade van groene eikebladsla, rucola en pijpajuin afgewerkt met een eenvoudige olijfolie-citroenvinaigrette.

Geen opmerkingen: