vrijdag 22 april 2011

Asperge

5000 jaar voor Christus waren de asperges al bekend in Egypte. Later werden ze door de Romeinen toegepast voor de geneeskrachtige werking. De latijnse benaming Asparagus officinalis waarbij officinalis een apothekers erkenning is, verwijst hiernaar. Pas veel later ging men de asperge ook eten.

Er zijn groene, witte en paarse asperges.
Qua voedingswaarde zijn ze gelijkwaardig al bevat de groene asperge meer vitaminen en mineralen omdat ze bovengronds groeit. Ze zitten vol met vitaminen B1 en B2, vitamine C en ook redelijk wat vitamine E. Daarnaast is ook kalium rijkelijk aanwezig (200-300 mg/100g) en bevatten ze zeer weinig natrium (minder dan 3 mg/100g)
Door de fructosanen, asparagine en kalium werken asperges waterafdrijvend en stimuleren ze de nierfunctie. Asparagine heeft verder nog een gunstige uitwerking op leverstoornissen, jicht, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk
Dankzij de vele vezels bevorderen asperges de darmwerking: de pectines en het plantenslijm houden het water vast en regelen zo de darmtransit terwijl de cellulose de transit versnellen. Daarom zijn asperges een zachte remedie tegen constipatie.

Na het eten van asperges krijgt de urine soms een eigenaardige en typische geur. Dit is het gevolg van vluchtige zwavelhoudende verbindingen, methylmercaptanen, die ontstaan door afbraak van onder andere asparagusinezuur. Men is het er nog niet over eens of dit fenomeen zich maar bij de helft van de bevolking voordoet of dat maar de helft van de bevolking deze stoffen kan ruiken. Zeker is dat dit fenomeen niets af doet van de voedings- of gezondheidswaarde van asperges.

Koop asperges zo vers mogelijk zonder verdroogde uiteinden of bruine plekken. Je kan ze indien nodig 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast gewikkeld in een vochtige handdoek in een plastic zak.
Witte asperges moeten altijd geschild worden. Als je iedere reep schil wat laat overlappen met de vorige die je verwijderd hebt, is de kans dat je alle vezels verwijderd hebt het grootst want zeg nu zelf: een vezelige asperge is niet bepaald aangenaam.


Groene asperges zijn minder vezelig en de dunne exemplaren kunnen ongeschild gegeten worden.

Kook de asperges 6-8 minuten naargelang de dikte. Persoonlijk check ik na 5 minuten al of het nog langer moet. Ik verkies asperges met nog wat beet boven platgekookte exemplaren.
De groene asperges kan je ook wokken: snij ze dan eerst in stukjes van ongeveer 5 cm en hou de kopjes apart want die moeten minder lang gewokt worden.

Geen opmerkingen: