maandag 11 april 2011

Deze zeker biologisch kopen

Ik ben eens op zoek gegaan naar de groenten en fruit die je het best biologisch koopt als je er zeker van wilt zijn dat je geen gifresten binnenkrijgt.
Belangrijk om weten is dat voor alle anderen ook het land van herkomst belangrijk is. Zo blijken conventioneel geteelde groenten en fruit afkomstig uit de Zuiderse landen van Europa namelijk Spanje, Italië en Griekenland vaker vervuilder te zijn dan de Belgische of Nederlandse. Groente is meestal schoner dan fruit.

De top 5 van toxisch fruit (2009)
  1. Druif
  2. Peer
  3. Sinaasappel
  4. Mandarijn
  5. Aardbei
De vervuilingsscore van druif is 4,5 keer zo groot als die van aardbei. De vijf minst giftige niet-biologische fruitsoorten zijn: kiwi, banaan, pruim, ananas en meloen (cijfers van 2009) waarbij kiwi de properste is.

De top 5 van toxische groenten (2009)
  1. Komkommer
  2. Aubergine
  3. Pepers (scherpe)
  4. Sla
  5. Erwten
Een conventioneel geteelde komkommer heeft een vervuilingsscore die 6,5 maal zo groot is als die van conventioneel geteelde erwten.
De zes gezondste groentensoorten in termen van residu's zijn bloemkool, spitskool, rode biet, witloof, broccoli en courgette met bloemkool als absolute topper in 2009.

Als je hier graag meer over weet, kan je op de weetwatjeeet-site meer lezen.

Geen opmerkingen: