vrijdag 28 januari 2011

Paddenstoelen

Met z'n allen vormen ze een fantastisch voedingsmiddel: ze bevatten minder dan 25 calorieën per honderd gram, weinig natrium en helemaal geen vet.
Daarenboven zijn ze allemaal rijk aan polysacchariden die ons immuunsysteem reguleren en versterken en het risico op borstkanker gevoelig doen dalen door de circulatie van oestrogenen te remmen. Ze zijn een rijke bron van vitamines B en essentiële mineralen zoals kalium en selenium: vitamine B's zijn goed voor de zenuwen, de huid en de vertering, kalium helpt de bloeddruk regelen en selenium is een krachtig anti-oxidant.

De shiitake neemt met nog een aantal andere Aziatische paddenstoelen zoals de maitake en de reishi een bijzondere plaats in. Dankzij zijn rijke vlezige smaak, is de shiitake een waardevolle vervanger van vlees in vegetarische gerechten. In China en Japan wordt hij al eeuwen gebruikt voor de behandeling van een gewone verkoudheid en griep, indigestie, slechte bloeddoorstroming en vermoeidheid. Net als andere paddenstoelen werken ze bloeddrukverlagend en bevatten ze een stof die de slechte cholesterol doet dalen. Daar bovenop bevatten ze veel ijzer en zink die de weerstand bevorderen.

Paddenstoelen eet je best niet rauw omdat ze dan niet goed verteren maar ook omdat een aantal onder hen waaronder de portobello's en de cremini's hydrazines bevatten. Dit zijn potentieel kankerverwekkende stoffen, die vernietigd worden door drogen of verhitten.

Bewaar je paddenstoelen in de koelkast in een papieren zak en niet in plastiek om te voorkomen dat ze vochtig worden. Kies voor hele, onversneden paddenstoelen zonder vlekken zodat je ze langer kan bewaren. Licht verkleurde paddenstoelen bevatten nog steeds veel voedingsstoffen: gooi ze niet weg, bereid ze onmiddellijk.
Vermijd ingeblikte paddenstoelen: veel essentiële voedingsstoffen verdwijnen tijdens het productieproces.

Geen opmerkingen: