In dit boekje gaat het in een eerste deel over de veranderingen door de eeuwen heen in ons voedselaanbod met wat specifieke aandacht voor het laatste ‘wilde’ onderdeel ervan namelijk de vis, schelp- en schaaldieren. Dit deel van onze voeding staat echter onder druk door milieuverontreiniging en overbevissing. De maatregelen die hiertegen genomen worden zijn onvoldoende en ondoeltreffend. In antwoord hierop is de visteelt de laatste decennia enorm toegenomen. Het blijft de vraag of dit een oplossing is omwille van de specifieke problemen van deze intensieve teelt: het grote gehalte aan nitraat en fosfaat , desinfectiemiddelen, antibiotica en bestrijdingsmiddelen.
Wat de landbouw zelf betreft, wordt er een overzicht gegeven van hoe de landbouw al van in de oudheid aan globalisering onderhevig is. Zo brachten de Romeinen onder andere walnoten, appels en peren naar het noorden van Europa, werden deze in de 17e eeuw vervoegd door de aardappel en nog maar een paar tiental jaar geleden kwam de kiwi onze richting uit.
Je kan stellen dat door de eeuwen heen het aanbod aan voedingsmiddelen spectaculair uitgebreid is.
Maar daarnaast wordt er ook veel aan onze voeding geknutseld. Zo wordt er her en der sojameel, water met fosfaat, smaak- , kleur en geurstoffen, vitaminen, enzymes, geharde vetten,... aan industrieel bereide voedingsproducten toegevoegd. Voeg daarbij nog de misleidende reclame en het wordt een feit dat het voor de modale mens steeds moeilijker wordt om gezond van ongezond te onderscheiden tenzij je de kleine lettertjes op de verpakking, als die er al is, gaat uitpluizen.
Voldoende voeding is in de menselijke geschiedenis heel lang een probleem geweest. Enerzijds was de oogst vaak onzeker en onbetrouwbaar en anderzijds waren er grote verschillen in de beschikbaarheid ervan tussen arm en rijk. Een actieve volwassen man heeft ongeveer 10.500 kilojoules per dag nodig, een vrouw 8.400. Dit wordt tegenwoordig in heel veel gevallen ruimschoots overschreden. Dit is te wijten aan de toegenomen landbouwopbrengst en het verbeterde transport ervan maar ook aan de toegenomen variatie van het aanbod van etenswaren want verandering van spijs, doet eten. Maar dat niet alleen: ook de samenstelling van onze voeding heeft grote wijzigingen, en niet alleen ten goede, ondergaan. De glycemische index (beter is de glycemische lading) en de energiedichtheid van onze voeding is enorm toegenomen. Deze laatste wordt vooral bepaald door de hoeveeheid suiker en vet, die op hun beurt vaak zeer gunstig geprijsd zijn, wat hun consumptie in de hand werkt. Tegenover deze toegenomen consumptie van energie staat dat de hoeveelheid energie die nodig is voor de dagelijkse bezigheden flink is gedaald. Bewust meer bewegen is een belangrijke manier om gewicht onder controle te houden.
De BMI (Body Mass Index) is een eenvoudige methode om na te gaan of je te licht of te zwaar weegt in verhouding tot je lichaamslengte. Hiervoor deel je je gewicht in kg door je lengte in meter in het kwadraat. Met een BMI tussen 25 en 29.9 heb je overgewicht. Je loopt niet echt een risico maar dikker moet je zeker niet worden Vanaf een BMI van 30 ben je zwaarlijvig (obsesitas) en heb je een verhoogde kans op diabetes, hartaandoeningen en rugklachten. Vermageren is dan de boodschap.
Vetten, suikers en koolhydraten, zout en grote hoeveelheden vlees zijn de pijnpunten in ons huidige dieet. We eten er veel te veel van en van de eerste drie, weten we vaak niet hoeveel we ervan binnen krijgen omdat ze in veel voedingsproducten verdoken aanwezig zijn.
Dit betekent dat we zoveel mogelijk groenten en fruit moeten eten, meer peulvruchten ter vervanging van vlees en alcohol tot een minimum moeten beperken. Eigenlijk komt het erop neer alle voedingsproducten, dit is alle industrieel bereide voeding, van kant-en-klaar-maaltijden tot koekjes, TV-worstjes, fast food, sauzen, enzovoort te weren om zo het gros van de additieven (kleur-, geur- en smaakstoffen, bewaarmiddelen, enzymes,...) te vermijden.
Het lezen van dit boekje helpt je alleszins om meer inzicht te verwerven in en je bewust te worden van wat er allemaal verkeerd loopt met onze voeding.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten