Broccoli zit boordevol vitamines C, K en A en is bovendien een goede bron van vezels. Dit zorgt voor een goede werking van de darmen en heeft een gunstig effect op de goede darmbacteriën. Het bevat ook veel glucosinolaten waarbij vooral sulforafaan bescherming zou bieden tegen kanker omdat het anti-oxidant genen en enzymes stimuleert en het effect van vrije radicalen verzwakt. Daarenboven stabiliseert het de cholesterol en is het effectief tegen Heliobacter pylori, de bacterie die 80% van alle maagzweren veroorzaakt.
Een andere fytochemische stof die helpt bij het normaliseren van de hormoonbalans en het ontgiften van de lever ondersteunt is indole-3-carbinol (I3C).
Daarenboven zitten er stoffen in broccoli en andere koolachtigen die de leeftijdsgebonden 'slijtage' van het netvlies zoals de groei van cataracten vertragen.
Mocht je er nog aan twijfelen: broccoli en alle andere koolsoorten zitten in de top tien 'meest gezonde groenten'.
Alle delen van de broccoli zijn eetbaar, zelfs de bladeren. Stomen verdient de voorkeur boven alle andere bereidingswijzen. Ook rauw is het heel lekker. In deze vorm bevatten ze het hoogste gehalte aan vitamine C maar gestoomd is de beschikbare hoeveelheid carotenoïden groter.
Bewaren gebeurt best in de koelkast in een afgesloten container of plastieken zak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten