vrijdag 30 september 2011

Aubergine

Veruit één van mijn lievelingsgroenten. Omdat ze zelf niet heel veel smaak heeft, laat ze zich heel goed combineren met bijna om het even welk ander ingrediënt zoals knoflook, uien, tomaten, basilicum, oregano. Ze moeten het vooral hebben van hun boterachtige structuur die smelt op de tong.
Nochtans is dat juist een reden waarom ze ook vaak verguisd wordt.

De aubergine behoort tot de nachtschadefamilie net als de tomaat en de aardappel en is van oorsprong uit Birma. Vanaf het midden van de 15de eeuw is ze vanuit de Arabische landen via Spanje in de rest van Europa verspreid.

In het Sanskriet betekent haar naam: 'scheet, ga weg' (de meningen hierover zijn verdeeld: sommigen beweren dat ze winderigheid geneest, anderen dat ze deze juist bevordert). Haar Engelse naam 'eggplant' of 'eierplant' in het Nederlands is afkomstig van de variëteit die kleine witte ganzenei-vormige vruchten draagt.

Ze zijn rijk aan vitamine B1, B2 en C en vormen een goede bron van vezels. Aubergines bevatten op zichzelf weinig calorieën. Het is echter zo dat ze bij het bakken alle olie opzuigen als een spons waardoor gerechten met aubergine vaak zwaar uitvallen. Dit kan je oplossen door de aubergine plakken vooraf te blancheren of ze met zout te bestrooien waardoor je water onttrekt aan de cellen dat dan in de sponzige structuur terechtkomt. Hierdoor zuigen ze de olie minder op. Bij de laatste methode spoel je ze voor gebruik af en dep je ze droog. Deze methode wordt ook gebruikt om het bittere vocht (de solanine) aan oudere aubergines te onttrekken. Het is wel zo dat de aubergines die tegenwoordig op de markt zijn veel minder bitter zijn dan vroeger. Ikzelf gebruik de zoutmethode nooit.

Aubergines bewaar je net als tomaten buiten de koelkast en dit ongeveer een 10-tal dagen. In de koelkast bederven ze sneller. De kou zorgt namelijk voor inwendige schade, bruine vlekken en rare smaakjes.

Rauwe aubergines zijn giftig: solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Blancheren, koken, stoven of bakken is dus de boodschap.

woensdag 28 september 2011

Pasta met gegrilde zuiderse groenten



Eén van mijn favoriete recepten. Het grillen van de groenten vraagt wat tijd maar het is meer dan de moeite waard. Lekker met tagliatelle of penne.



Ingrediënten

olijfolie
2 rode paprika's, in stukjes van ongeveer  2x2 cm
1 niet te grote courgette, in schijfjes
1 aubergine, in de  lengte in 2 en vervolgens in schijfjes
250 g champignons, in vier gesneden
1 klein rood pepertje, ontpit en fijngesneden
1 kl oregano
1 handvol zwarte olijven, in schijfjes
1 handvol groene olijven, in schijfjes
2 el kleine kappertjes (of grote appelkappertjes in schijfjes)
200 g feta, in blokjes
1 el verse basilicum, in reepjes
peper en zout

Bereiding
  • Doe de paprikastukjes in een grote kom en giet er wat olijfolie over. Meng goed. Rooster ze vervolgens in een grillpan (voor de mooie ribbeltjes maar bij gebrek hieraan gebruik je natuurlijk een gewone pan). Herhaal hetzelfde proces met de courgette en de aubergine. Wees zo zuinig mogelijk met de olijfolie.
  • Bak de champignons met het rode pepertje en de oregano in een grote pan in wat olijfolie tot ze vocht vrijgeven.
  • Doe de geroosterde groenten samen met de olijven en de kappertjes bij de champignons. Kruid met peper en zout en laat stoven tot de groenten gaar zijn.
  • Kook ondertussen de pasta.
  • Meng de groenten voor het opdienen met de feta en basilicum.

maandag 26 september 2011

Courgettetaart met feta

Dat je met courgetten meer kan dan alleen maar soep maken, bewijst dit gerechtje.
Als je een klaargemaakte rol blader- of kruimeldeeg koopt, is het zelfs supersnel klaar.
Zelf deeg maken, biedt dan weer het voordeel dat je zelf je  bloemmengsel kan samenstellen en er eventueel wat kruiden of noten kan aan toevoegen.

Ingrediënten

Voor het deeg

175 g bloem
35 ml olijfolie
35 ml water
snufje zout
2 el olijfolie

Voor de vulling
500 g courgette
200 g feta
3 eieren
1 koffielepel dragon
peper en zout

Bereiding

Het deeg
  • Verwarm de oven  voor op 180°C.
  • Meng de bloem, het zout en de olie. Voeg geleidelijk het water toe (afhankelijk van de bloemsamenstelling, de luchtvochtigheid zal je meer of minder water nodig hebben) tot je een samenhangende bol deeg hebt. Kneed gedurende minstens 1 minuut.
  • Strooi wat bloem op het werkvlak en rol het deeg uit tot je er een ingevette taartvorm mee kan bekleden.
  • Prik het deeg in met een vork, bekleed met bakpapier en giet er een nepvulling van rijst of bonen op en bak de bodem gedurende 15 minuten voor.
  • Haal de bodem uit de oven, verwijder de nepvulling en smeer er 2 eetlepels olijfolie over - dit maakt hem 'water'dicht.

De vulling
  • Snij van de courgette een 12-tal dunne schijven en hou deze apart.
  • Rasp de rest van de courgette, rasp ongeveer 150 g van de feta en hou de rest apart.
  • Maak een mengsel van de gerapste courgette, geraspte feta, de eieren, dragon, peper en zout.
  • Giet dit mengsel over de voorgebakken taartbodem.
  • Bekleed met de dunne schijven courgette en verbrokkel de rest van de feta erover.
  • Zet 45 minuten in de oven.

Tip: vervang de dragon eens door een eetlepel fijngesneden verse muntblaadjes.

zaterdag 24 september 2011

Curry van Courgette




Een zomers gerecht met courgette maar dan  wel eentje met een Indisch tintje. Ik heb  hier lichtgroene courgetten voor gebruikt maar met traditionele groene kan het even goed.




Ingrediënten

700 g courgette, in blokjes
1 rode ui, in fijne halve ringen
1 el olijfolie
1/4 tl kurkuma
een snuifje cayennepeper
10 basilicumblaadjes, in reepjes of 15 verse curryblaadjes, in stukjes getrokken
1/2 tl zout
300 ml kokosmelk

Bereiding

Stoof de ui lichtjes aan in de olijfolie. Voeg de kokosmelk en alle andere ingrediënten behalve de courgetten toe en breng aan de kook. Voeg de courgetten toe en meng met de saus. Laat sudderen tot de courgetten beetgaar zijn. Controleer de smaak en voeg er eventueel nog wat zout en/of peper aan toe.

Tip: vervang de courgette eens door pompoen!

vrijdag 23 september 2011

Receptenpagina aanpassingen

Ik heb de receptenpagina en ook een aantal recepten aangepast.
Je zal nu achter een aantal recepten op de receptenpagina (MS) zien staan. Dit betekent dat deze recepten geschikt zijn voor mensen met MS die een dieet willen volgen waarbij de verzadigde vetopname tot een minimum gereduceerd wordt en zonder ei of melkproducten.
Soms zijn er daarom kleine aanpassingen aan de recepten nodig. Die vind je onder aan het recept onder de rubriek tips.
Recepten zonder (MS) achter zijn zoals ze er staan niet geschikt en zijn niet eenvoudig aan te passen naar een MS-dieet maar je mag natuurlijk altijd experimenteren met eigen vervangingen en wijzigingen :-). Ik hoor dan graag je ervaringen.

Veel plezier ermee!!

donderdag 22 september 2011

'Belgische' vegetarische kookworkshop 17 september 2011

Opnieuw een geslaagde avond!! 

Het aperitiefhapje bestond uit crostini's met erwtenpuree en pecorino. Dit werd gevolgd door een Rode bietenslaatje op een bedje van rucola versierd met appelblokjes en gehakte walnoot.

De hoofdschotel bestond uit een met geitenkaas gevulde courgette, een zelfgemaakte seitanburger, een pittige tomatensaus en couscous met maïs en koriander.


We sloten de avond af met mangomascarpone en bosvruchtencoulis op amaretti .

Voor wie het graag eens life meemaakt: de volgende kookworkshop maar dan wel de Indische versie gaat door op 15 oktober 2011! Alle informatie hierover vind je terug op de workshop-pagina van deze blog. 

dinsdag 20 september 2011

Courgette

De courgette behoort tot dezelfde plantenfamilie als de pompoen, net zoals komkommer namelijk de cucurbitaceae of komkommerachtigen. Ze komt oorspronkelijk uit het zuidelijk deel van Noord-Amerika en uit Mexico en werd in de 16de eeuw in Europa geïntroduceerd. In eerste instantie was ze alleen in Zuid-Europa zeer bekend. Daar getuigen de vele Italiaanse recepten van. Maar ondertussen zijn er ook in onze contreien vele fervente liefhebbers.

Courgetten worden ook wel eens zomerpompoenen genoemd omdat ze jong en onrijp geoogst worden. Als je courgetten laat doorgroeien worden ze ook zo groot als pompoenen maar deze uitgegroeide exemplaren zijn sponzig met grote zaden en hebben nog maar weinig smaak.

Ze komen in allerhande vormen en kleuren voor. Iedereen kent de gewone groene courgette. Deze langwerpige courgette kan echter ook lichtgroen, wit of geel zijn. Er zijn ook bolvormige courgetten. Ze smaken allemaal een beetje anders.

Zoals de meeste groenten zijn courgetten rijk aan kalium en natriumarm hierdoor hebben ze een bloeddrukverlagend effect. Daarnaast bevatten courgetten een vrij grote hoeveelheid magnesium en vitamines B1 en B9. De vezels van courgetten zijn deels oplosbaar (pectine) en deels onoplosbaar (cellulose). En 'last but not least' courgetten zijn caloriearm, je kan er dus naar hartelust van genieten.

Courgetten kunnen rauw (geraspt met een yoghurtsausje of in schijfjes als een carpaccio), gekookt, gestoomd of gestoofd worden. Ook gebakken zijn ze erg lekker. Gebruik in het laatste geval vooral de kleinere omdat deze minder olie opslorpen dan de volledig uitgegroeide sponzige exemplaren. Courgettebloemen met het aanwezige vruchtbeginsel vormen een echte delicatesse.
Door hun zachte smaak kan je courgetten met heel veel andere groenten en ingrediënten combineren: en dat niet alleen in ratatouille!

Let er bij de aankoop van courgetten op dat je er kiest met een gave huid en het steeltje er nog aan. Op deze manier kan je ze minstens een week bewaren in het groentenvak van de koelkast.

maandag 5 september 2011

Vijgen- of abrikozenknikkers




En hier dan het recept voor :
een gezond snoepje of tussendoortje, een apart idee om eens cadeau te doen of een activiteit met kinderen op bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje.


 

Ingrediënten

Voor ongeveer 30 knikkers
100 g gedroogde vijgen of abrikozen
3 el hazelnoten
50 g Braziliaanse noten (paranoten)
3 el amandelpoeder
Geraspte kokosknoot

Bereiding

  • Week de vijgen en abrikozen 3u in warm water.
  • Giet ze vervolgens af en snijd ze in kleine stukjes.
  •  Maal de hazelnoten en paranoten fijn. 
  •  Meng de vijgen of abrikozen met het hazelnoot-, paranoot- en amandelpoeder en mix het geheel tot je een stevige massa krijgt.
     Rol er knikkerbolletjes van en haal deze door de geraspte kokosnoot.
     Laat even opstijven in de koelkast.

Tips
- Wissel eens af door dadels, rozijnen of cranberries te gebruiken (wel steeds vooraf weken).
- Gebruik eens geroosterde sesamzaadjes om je knikkers door te wentelen.
- Als je MS hebt, rol ze dan niet door kokos want dat bevat te veel verzadigde vetten maar door amandelpoeder of een andere zeer fijgehakte noot.