maandag 26 september 2011

Courgettetaart met feta

Dat je met courgetten meer kan dan alleen maar soep maken, bewijst dit gerechtje.
Als je een klaargemaakte rol blader- of kruimeldeeg koopt, is het zelfs supersnel klaar.
Zelf deeg maken, biedt dan weer het voordeel dat je zelf je  bloemmengsel kan samenstellen en er eventueel wat kruiden of noten kan aan toevoegen.

Ingredi├źnten

Voor het deeg

175 g bloem
35 ml olijfolie
35 ml water
snufje zout
2 el olijfolie

Voor de vulling
500 g courgette
200 g feta
3 eieren
1 koffielepel dragon
peper en zout

Bereiding

Het deeg
  • Verwarm de oven  voor op 180°C.
  • Meng de bloem, het zout en de olie. Voeg geleidelijk het water toe (afhankelijk van de bloemsamenstelling, de luchtvochtigheid zal je meer of minder water nodig hebben) tot je een samenhangende bol deeg hebt. Kneed gedurende minstens 1 minuut.
  • Strooi wat bloem op het werkvlak en rol het deeg uit tot je er een ingevette taartvorm mee kan bekleden.
  • Prik het deeg in met een vork, bekleed met bakpapier en giet er een nepvulling van rijst of bonen op en bak de bodem gedurende 15 minuten voor.
  • Haal de bodem uit de oven, verwijder de nepvulling en smeer er 2 eetlepels olijfolie over - dit maakt hem 'water'dicht.

De vulling
  • Snij van de courgette een 12-tal dunne schijven en hou deze apart.
  • Rasp de rest van de courgette, rasp ongeveer 150 g van de feta en hou de rest apart.
  • Maak een mengsel van de gerapste courgette, geraspte feta, de eieren, dragon, peper en zout.
  • Giet dit mengsel over de voorgebakken taartbodem.
  • Bekleed met de dunne schijven courgette en verbrokkel de rest van de feta erover.
  • Zet 45 minuten in de oven.

Tip: vervang de dragon eens door een eetlepel fijngesneden verse muntblaadjes.

Geen opmerkingen: