dinsdag 20 september 2011

Courgette

De courgette behoort tot dezelfde plantenfamilie als de pompoen, net zoals komkommer namelijk de cucurbitaceae of komkommerachtigen. Ze komt oorspronkelijk uit het zuidelijk deel van Noord-Amerika en uit Mexico en werd in de 16de eeuw in Europa geïntroduceerd. In eerste instantie was ze alleen in Zuid-Europa zeer bekend. Daar getuigen de vele Italiaanse recepten van. Maar ondertussen zijn er ook in onze contreien vele fervente liefhebbers.

Courgetten worden ook wel eens zomerpompoenen genoemd omdat ze jong en onrijp geoogst worden. Als je courgetten laat doorgroeien worden ze ook zo groot als pompoenen maar deze uitgegroeide exemplaren zijn sponzig met grote zaden en hebben nog maar weinig smaak.

Ze komen in allerhande vormen en kleuren voor. Iedereen kent de gewone groene courgette. Deze langwerpige courgette kan echter ook lichtgroen, wit of geel zijn. Er zijn ook bolvormige courgetten. Ze smaken allemaal een beetje anders.

Zoals de meeste groenten zijn courgetten rijk aan kalium en natriumarm hierdoor hebben ze een bloeddrukverlagend effect. Daarnaast bevatten courgetten een vrij grote hoeveelheid magnesium en vitamines B1 en B9. De vezels van courgetten zijn deels oplosbaar (pectine) en deels onoplosbaar (cellulose). En 'last but not least' courgetten zijn caloriearm, je kan er dus naar hartelust van genieten.

Courgetten kunnen rauw (geraspt met een yoghurtsausje of in schijfjes als een carpaccio), gekookt, gestoomd of gestoofd worden. Ook gebakken zijn ze erg lekker. Gebruik in het laatste geval vooral de kleinere omdat deze minder olie opslorpen dan de volledig uitgegroeide sponzige exemplaren. Courgettebloemen met het aanwezige vruchtbeginsel vormen een echte delicatesse.
Door hun zachte smaak kan je courgetten met heel veel andere groenten en ingrediënten combineren: en dat niet alleen in ratatouille!

Let er bij de aankoop van courgetten op dat je er kiest met een gave huid en het steeltje er nog aan. Op deze manier kan je ze minstens een week bewaren in het groentenvak van de koelkast.

Geen opmerkingen: