vrijdag 2 december 2011

Paneer op z'n Kashmiers

Een heerlijk vegetarisch gerecht voor mensen die van knoflook houden. In het oorspronkelijke recept wordt ontzettend veel geklaarde boter (175 ml) en nog veel meer knoflook (het equivalent van een potje yoghurt) gebruikt. De boter heb ik om gezondheidsredenen verlaagd, de knoflook omdat het wat van het goede teveel was naar mijn smaak.
De tomatensaus met daarin  gebakken paneer moet redelijk lang sudderen maar het is het wachten meer dan waard. Een groot voordeel is dat je dit gerecht een dag van te voren kan klaarmaken. En zoals bijna alle stoofpotjes wordt het door te rusten nog beter.
Lekker met rijst en een groenteschotel bijvoorbeeld de witte kool uit Punjab.


Ingrediënten

900 g  rijpe tomaten of 2 blikken gepelde tomaten van goede kwaliteit
ca 300 g paneer (van 2 l melk)
2 el bloem
5 el ghee (= geklaarde boter)
6 tenen knoflook, geperst
3 el gember, geraspt
2 uien, grof gesnipperd
3 groene chilipepers, ontzaad en fijngesneden
5 kardemompeulen, gekneusd
2 kruidnagels
1 tl kurkuma
1/2 tl cayennepeper
1,5 tl zout of naar smaak
water

Bereiding

  • Snij de tomaten in kleine stukjes.
  • Snij de paneer in rechthoekjes van ongeveer 2 op 5 cm, wentel ze door de bloem en bak ze in 2 eetlepels ghee aan weerszijden tot ze licht verkleuren, ongeveer 4 tot 5 minuten aan elke kant. Leg de gebakken paneer op een bord en zet opzij.
  • Verhit de overige ghee in een pan op een hoog vuur. Voeg de gember en knoflook toe en roerbak ongeveer 1 minuut. Doe de uien erbij en bak tot lichtgeel gekleurd en zacht zijn. Dat duurt ongeveer 10 tot  12 minuten.
  • Doe de tomaten erbij en voeg een glas water toe. Breng op een hoog vuur aan de kook. Voeg de groene pepertjes, kardemom en kruidnagels, kurkuma, cayennepeper en zout toe. Zet het vuur lager en laat ongeveer drie kwartier sudderen. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
  • Doe de paneer erbij en laat nog een half uurtje op een heel laag vuur sudderen. Voeg als de saus te dik wordt nog wat water toe.
  • Proef en voeg eventueel nog wat zout of peper toe.
Tip: als je de paneer door tofu vervangt (die je ook door bloem wentelt en even bakt) en je neemt olijfolie in plaats van ghee dan is dit gerecht geschikt voor mensen met MS of met een lactoseintolerantie

Geen opmerkingen: