maandag 5 december 2011

Quinoa burgers

Voorlopig even zonder 'prentje'. Het is winter (vroeg donker) en gezien ik vooral 's avonds aan het koken ben, is een foto maken bij natuurlijk daglicht geen sinecure. De ervaring leert dat voedselfoto's bij kunstlicht er niet zo erg smakelijk uit zien.
Ik heb bij deze burgers een eenvoudige preistampot klaargemaakt (prei stoven in wat olijfolie, aardappels koken en samen stampen tot een puree gekruid met wat peper en nootmuskaat en wat warme (soja)melk) en een plattekaassausje met peterselie en pijpajuin. Om je vingers bij af te likken.
Onderstaande hoeveelheden zijn goed voor ongeveer 24 burgers. De helft hebben we onmiddellijk opgegeten, de andere helft ligt in de diepvriezer te wachten. Het is niet zoveel extra werk om de dubbele portie te maken en je bent een volgende keer veel sneller aan het eten.

Ingrediënten

2 koppen quinoa (equivalent van ongeveer 480ml)
1 el groentebouillonpoeder
150 g geraspte emmental
2 geraspte wortelen
3 lenteuitjes, fijngesneden
2tl komijnpoeder
zwarte peper
1 dikke teen knoflook, geperst
een beetje olijfolie

Bereiding

  • Laat de quinoa in ruim water gedurende enkele uren weken. Giet hem daarna uit in een fijnmazig vergiet en spoel even na onder stromend koud water.
  • Zet de quinoa vervolgens op in 1.5 keer het volume water waaraan je de groentebouillon hebt toegevoegd. Laat op een zacht vuurtje koken tot al het water opgenomen is.
  • Rasp ondertussen de wortelen en snij de lenteuitjes fijn.
  • Doe de gekookte quinoa in een grote mengkom en voeg er de kaas, de wortelen, de lenteui, het uitgeperst teentje knoflook, komijnpoeder en zwarte peper aan toe. Meng goed.
  • Rol balletjes ter grootte van een golfbal en druk ze plat tot een burger. Ga zo verder tot al het mengsel opgebruikt is (na ongeveer 24 stuks).
  • Bak de helft in een pan met antiaanbaklaag in een klein beetje olijfolie aan iedere zijde tot ze lichtjes verkleuren (ongeveer 12 minuten per kant).
  • De andere helft leg je in dozen met tussen iedere laag een stuk bakpapier (zodat ze niet aan elkaar kleven) en vervolgens stockeer je ze in de diepvriezer

Tip: je kan het komijnpoeder ook vervangen door currypoeder.

Geen opmerkingen: