maandag 12 december 2011

Schorseneren met sauce poulette

Dit is een recept naar het recept in 'Groentekookboek' van Jane Grigson. De saus is te vergelijken met een zure eiersaus maar dan een beetje gedistingeerder.

Ingrediënten

1 kg schorseneren
20 boter
1 gehoopte eetlepel bloem
4 dl kookvocht van de schorseneren of 2dl kookvocht + 2 dl volle melk
5 el droge witte wijn
2 eidooiers
azijn
citroensap van 1 citroen + wat extra
2 el bloem
1 l water
peper, zout
2 el peterselie, gesnipperd

Bereiding

  • Spoel het meeste vuil van de schorseneren, schil ze spoel ze nog eens af en snij ze in stukken van ongeveer 5 cm. Leg ze telkens onmiddellijk in een kom water waar je een flinke scheut azijn doorheen hebt geroerd. (dit alles bij voorkeur met handschoenen aan)
  • Bereid een blanc à legumes door 2 afgestreken eetlepels bloem in een kookpot te doen en er langzaam  1 liter water doorheen te mengen tot je een glad mengsel bekomt. Doe hierbij het sap van 1 citroen, peper en 2 eetlepels olie. Breng aan de kook.
  • Als de blanc kookt, giet je de schorseneren af in een vergiet waarna je ze aan de blanc toevoegt en gaar kookt. Dit duurt tussen de 10 en 20 minuten. Check vanaf 10 minuten dus regelmatig want overgare schorseneren worden zeer melig. Als de schorsneren beetgaar zijn giet je ze af.
  • Ondertussen maak je een veloutésaus van de boter, de bloem, het kookvocht en eventueel de melk.
  • Kook tot de gewenste dikte. Klop de witte wijn op met de eidooiers en giet dit al kloppend toe aan de veloutésaus. Roer voortdurend tot de saus nog wat dikker wordt. Niet laten koken want dan stolt het ei.
  • Proef en breng op smaak. Voeg er eventueel nog een eetlepel citroensap aan toe om de saus wat op te frissen.
  • Doe de schorseneren bij de saus, meng en strooi de peterselie erover

Geen opmerkingen: