donderdag 11 augustus 2011

Calorieën tellen? Vergeet het!!

Op 18 juli 2011 verscheen er een interessant artikel in de New York Times over de resultaten van een recent afgesloten langdurig onderzoek (12 tot 20 jaar). Naast het belang van dieet zegt het ook zinnige dingen over  beweging, slaap, TV-kijken, roken en alcohol-consumptie.

Dieet
De studie toont aan dat de gangbare kennis van 'alles' eten met mate, minder calorieën, minder vet niet noodzakelijk de beste aanpak is.
'Wat' je eet maakt wel degelijk een verschil. Gewoon calorieën tellen, zal niet veel verschil maken tenzij je ook let op de soort calorieën die je eet.
In het verleden heeft men veel te vaak de nadruk gelegd op bepaalde aspecten van het dieet maar is geen magisch ingrediënt dat zwaarlijvigheid zal oplossen.

En er is wel degelijk 'goede' voeding en 'slechte' voeding. Het gaat er dus om om meer van de goede te eten en minder van de slechte. De notie dat het OK is om alles met mate te eten, is gewoon een excuus om gewoon te eten wat je wilt.

Alhoewel beweging het verwachte voordeel heeft op gewichtscontrole, vonden de onderzoekers dat het voedsel dat mensen eten, een groter effect heeft. Dit betekent dat, alhoewel zowel dieet als beweging belangrijk zijn, je toch in gewicht zal toenemen als je veel beweegt maar geen aandacht besteedt aan je dieet.

Het voedsel met de grootste bijdrage aan gewichtstoename per vier jaar was geen verrassing. Onze Belgische frietjes zijn de grote koplopers (+1,5 kg). Andere boosdoeners zijn: chips (+770 g) , gezoete dranken (+450 g), rood vlees (+ 430 g), verwerkt vlees (+ 420 g), andere vormen van aardappelen (+ 260 g), zoetigheid en dessert (+ 190 g), geraffineerde granen (+ 177 g) , ander gefrituurd voedsel (+ 145 g), 100% fruitsap (+ 140 g)  en boter (+ 136 g).
In het artikel wordt niet vermeld hoeveel de testpersonen van dit voedsel aten. Je hebt er dus wel het raden naar of je bijvoorbeeld dit effect verkrijgt door iedere dag friet te eten of dat het al voldoende is dat je 1 keer per maand friet eet om geconfronteerd te worden met deze gewichtstoename.

Het was evenmin verrassend dat het voedsel dat bijdraagt tot gewichtsafname of een status quo als het in grotere hoeveelheden geconsumeerd wordt fruit, groenten en volkoren granen is. In vergelijking met diegenen die bijkwamen in gewicht aten deze die gewicht verloren 3,1 meer porties groenten per dag.

In tegenstelling tot wat iedereen gelooft, heeft een grotere opname van zuivelproducten of het nu mager of halfvol is (melk) of vol (melk en kaas) een neutraal effect op gewicht. En ondanks het gangbare advies om minder vet te eten, was het gewichtsverlies het grootst bij mensen die meer yoghurt, noten (inclusief pindakaas) aten. Noten hebben een hoog gehalte aan plantaardige vetten en vorige studies hebben aangetoond dat pindakaas eten kan helpen om af te vallen en slank te blijven omdat het langer duurt voor je honger krijgt.
Het meest verrassend was dat yoghurt het sterkst gelinkt is aan gewichtsverlies. Deelnemers aan de studie die meer yoghurt aten verloren gemiddeld 370 g iedere 4 jaar. Yoghurt bevat 'goede' bacteriën die de productie van darmhormonen verhogen die de verzadiging versterken en honger verminderen. Mogelijk versnellen deze bacteriën ook het metabolisme waardoor gewicht verliezen gemakkelijker wordt.  Geraffineerde koolhydraten daarentegen vertragen het metabolisme. Volkoren producten hebben geen effect op de snelheid van het metabolisme.

Andere invloeden
Mensen die minder dan zes uur en meer dan acht uur slapen per nacht hebben de neiging om meer bij te komen. Eén van de mogelijke verklaring is dat korte nachten een invloed hebben op hormonen die belangrijk zijn voor ons verzadigingsgevoel maar ook dat je de mogelijkheid hebt om meer te eten omdat je langer wakker bent.

Mensen die meer TV kijken, komen meer bij waarschijnlijk omdat ze beïnvloed worden door een spervuur van voedselreclame én ze meer snacks eten voor de TV.

Er was geen significante gewichtstoename voor diegenen die hun alcohol opname verhoogden tot 1 glas wijn per dag. Een toename van andere vormen van alcohol leidde wel tot extra kilo's.

Zoals te verwachten was, hebben rookgewoontes ook een effect op gewichtsverandering maar het is vooral van toepassing op zij die recent gestopt zijn met roken. Stoppen met roken leidt de eerste jaren tot een gemiddelde toename van  2,35 kg per persoon. Daarna is de gewichtstoename minimaal.

Geen opmerkingen: