maandag 10 december 2012

Glamorgan-worstjes met een tomatensausje

Glamorgan worstjes zijn vegetarische worstjes op basis van brood en kaas. Oosrponkelijk komen ze uit Glamorgan, een graafschap in Wales. Ze waren en zijn goedkoper dan vleesworsten en worden daarom ook wel eens  'arme mensen eten' genoemd.
Vandaag is het gewoon een heel erg lekker alternatief voor wie eens wat anders wil dan gewone worst of voor wie uitgekeken is op de traditionele vleesvervangers zoals tofu, tempé, quorn,....

De hoeveelheden zijn zoals altijd voldoende voor 4 personen.

Ingrediënten
Voor de worstjes
225 g cheddar, geraspt
200 g vers wit broodkruim, uit elkaar getrokken in kleine plukjes
1 ui
1.5 kl dijonmosterd
2 el peterselie, gehakt
1 kl tijm
2 eiren
bloem
4-5 el olijfolie

Voor de saus
1 el olijfolie
1 dikke ui, in dunne halve ringen
2 el tomatenpuree of tomatentapenade
500 ml groentebouillon

Bereiding
Verhit voor de saus, de loie in een pan op laag vuur, bak de uiringen tot ze zacht zijn.
Voeg de tomatenpuree en groentebouillon toe en breng aan de kook.
Verlaag het vuur en laat 15-25 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met peper en zout.

Doe kaas, broodkruim, ui, mosterd en kruiden in een kom en meng goed. Dit gaat het best gewoon met je handen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de twee eieren toe en kneed tot een deeg.
Vorm met je handen 10-12 worstjes.
Doe wat bloem in een bord en rol elk van de worstjes door de bloem.
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de worstjes aan alle kanten bruin.

Serveer met de saus, aardappelpuree en spruitjes.

Geen opmerkingen: