donderdag 20 december 2012

Rodebiet-wortel-pastinaak crumble

Een gerecht ontdekt op vakantie en dankzij de wortelgroenten uitstekend geschikt voor een koude winterdag.
Heel lekker met in een uitje gestoofde erwtjes en een plattekaassausje met bieslook en peterselie. Eventueel kan je er nog een witloof-veldsla slaatje aan toevoegen.

Ingrediënten
1 rode biet
4 wortelen
1 grote of 2 kleine pastinaken
4 el olijfolie
2 el balsamico
peper, zout
1 kl marjolein
2 el sesamzaadjes, eventueel droog geroosterd

Voor de crumble
150 g boter
200 g hazelnoten, tot poeder gemalen
50 g bloem
50 g amandelmeel
1/2 kl zout
zwarte peper
1 tl tijm
1 tl rozemarijn
1 tl oregano

Bereiding
  • Doe alle ingrediënten voor de crumble bij elkaar en kneed tot een brokkelig deeg. Zet dit deeg een halfuur in de koelkast.
  • Kook de biet in haar geheel beetgaar, schil en snij in blokjes. Meng de lauwe biet met 2 el olijfolie, de balsamico en de marjolein.
  • Snij de wortelen en de pastinaken in grove stukken en stoom beetgaar. Meng ze vervolgens met de overige  2 el olijfolie en strooi de sesamzaadjes erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schik de rode biet op de bodem van een ovenschaal en verdeel het wortel-pastinaak mengsel eroverheen. Verkruimel het deeg over de groenten zodat deze min of meer bedekt zijn.
  • Bak het geheel in de oven voor 45 minuten.
Tip: als je de boter vervangt door 7-10 el olijfolie is dit recept ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie of MS-patiënten.

Geen opmerkingen: