Curry is een algemene benaming die vooral in de westerse
landen gebruikt wordt om een grote variatie aan gerechten uit India, Pakistan,
Bangladesh, Sri Lanka, Thailand of andere landen uit Zuid-Oost Azië te
benoemen.
Het typische van curry’s is dat ze allemaal gebruik maken
van min of meer complexe combinaties van specerijen en kruiden waarbij er
altijd wel hete chilipepertjes of cayennepeper in zit maar ook heel vaak kurkuma. Andere namen voor
kurkuma zijn geelwortel, koenjit, haldi,... Het wordt ook wel eens ‘Indische
saffraan’ genoemd omdat het omwille van zijn kleur vaak gebruikt wordt ter vervanging van het prijzige
saffraan.
Kurkuma is meerjarige
kruidachtige plant die familie is van gember. Geelwortel komt oorspronkelijk
voor in tropisch Zuid-Azië. Om goed te groeien heeft deze plant nood aan
temperaturen tussen 20 en 30°C en een aanzienlijke hoeveelheid water. De wortels
worden jaarlijks geoogst en worden ook gebruikt voor de vermeerdering van de
plant.
Kurkuma wordt meestal in gedroogde vorm gebruikt. Hiervoor
worden de knollen verschillende uren gekookt en vervolgens gedroogd in hete
ovens. Tenslotte worden ze vermalen tot het diep oranje-geel poeder dat
veelvuldig in curries en andere Zuid-Aziatische en Middenoosterse gerechten
wordt gebruikt. Aan mosterd en pickles wordt het ook vaak toegevoegd omwille
van de kleur. Het wordt omwille van zijn kleur ook wel eens gebruikt ter
vervanging van het prijzige saffraan. In de middeleeuwen werd het daarom ook
wel ‘Indisch Saffraan’ genoemd.
Nieuw onderzoek aan de Oregon State University heeft aangetoond
dat curcumine, een stof die in kurkuma zit en zorgt voor de intense gele kleur,
een kleine maar meetbare toename bewerkstelligt in het gehalte van een eiwit
dat belangrijk is voor het aangeboren of niet-specifieke immuunsysteem en helpt
bacteriële infecties bij mens en dier te voorkomen. Het aangeboren
immuunsysteem werkt zonder antistoffen. Dit houdt in dat ons lichaam niet eerst
de bacterie, virus of schimmel moet zijn tegengekomen om er tegen te vechten.
Dit eiwit ‘CAMP’ (cathelicidin antimicrobial peptide) maakt daar deel van uit.
Eerder al was het geweten dat het gehalte ervan toeneemt onder invloed van vitamine D. De ontdekking van een andere manier om het gehalte van dit eiwit te beïnvloeden of te doen toenemen is wetenschappelijk interessant en opent nieuwe onderzoekspaden in voeding en geneeskunde.
Eerder al was het geweten dat het gehalte ervan toeneemt onder invloed van vitamine D. De ontdekking van een andere manier om het gehalte van dit eiwit te beïnvloeden of te doen toenemen is wetenschappelijk interessant en opent nieuwe onderzoekspaden in voeding en geneeskunde.
Het actieve ingrediënt van kurkuma, curcumine heeft een
duidelijk aardse, beetje bittere, licht pikante smaak en een mosterdachtige
geur.
Alhoewel curcumine als deel van kurkuma meestal maar in
kleine hoeveelheden wordt gegeten is het mogelijk dat een volgehouden
consumptie gedurende een lange tijd toch bijdraagt aan de gezondheid en
beschermt tegen infecties van vooral maag en darmen (Adrian Gombart, Linus
Pauling Institute).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten