donderdag 13 december 2012

Curry: heerlijker dan je vermoedt!!


Curry is een algemene benaming die vooral in de westerse landen gebruikt wordt om een grote variatie aan gerechten uit India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Thailand of andere landen uit Zuid-Oost Azië te benoemen.
Het typische van curry’s is dat ze allemaal gebruik maken van min of meer complexe combinaties van specerijen en kruiden waarbij er altijd wel hete chilipepertjes of cayennepeper in zit  maar ook heel vaak kurkuma. Andere namen voor kurkuma zijn geelwortel, koenjit, haldi,... Het wordt ook wel eens ‘Indische saffraan’ genoemd omdat het omwille van zijn kleur vaak gebruikt wordt ter vervanging van het prijzige saffraan.
Kurkuma  is meerjarige kruidachtige plant die familie is van gember. Geelwortel komt oorspronkelijk voor in tropisch Zuid-Azië. Om goed te groeien heeft deze plant nood aan temperaturen tussen 20 en 30°C en een aanzienlijke hoeveelheid water. De wortels worden jaarlijks geoogst en worden ook gebruikt voor de vermeerdering van de plant.
Kurkuma wordt meestal in gedroogde vorm gebruikt. Hiervoor worden de knollen verschillende uren gekookt en vervolgens gedroogd in hete ovens. Tenslotte worden ze vermalen tot het diep oranje-geel poeder dat veelvuldig in curries en andere Zuid-Aziatische en Middenoosterse gerechten wordt gebruikt. Aan mosterd en pickles wordt het ook vaak toegevoegd omwille van de kleur. Het wordt omwille van zijn kleur ook wel eens gebruikt ter vervanging van het prijzige saffraan. In de middeleeuwen werd het daarom ook wel ‘Indisch Saffraan’ genoemd.
Nieuw onderzoek aan de Oregon State University heeft aangetoond dat curcumine, een stof die in kurkuma zit en zorgt voor de intense gele kleur, een kleine maar meetbare toename bewerkstelligt in het gehalte van een eiwit dat belangrijk is voor het aangeboren of niet-specifieke immuunsysteem en helpt bacteriële infecties bij mens en dier te voorkomen. Het aangeboren immuunsysteem werkt zonder antistoffen. Dit houdt in dat ons lichaam niet eerst de bacterie, virus of schimmel moet zijn tegengekomen om er tegen te vechten. Dit eiwit ‘CAMP’ (cathelicidin antimicrobial peptide) maakt daar deel van uit.

Eerder al was het geweten dat het gehalte ervan toeneemt onder invloed van vitamine D. De ontdekking van een andere manier om het gehalte van dit eiwit te beïnvloeden of te doen toenemen is wetenschappelijk interessant en opent nieuwe onderzoekspaden in voeding en geneeskunde.
Het actieve ingrediënt van kurkuma, curcumine heeft een duidelijk aardse, beetje bittere, licht pikante smaak en een mosterdachtige geur.
Alhoewel curcumine als deel van kurkuma meestal maar in kleine hoeveelheden wordt gegeten is het mogelijk dat een volgehouden consumptie gedurende een lange tijd toch bijdraagt aan de gezondheid en beschermt tegen infecties van vooral maag en darmen (Adrian Gombart, Linus Pauling Institute).

Geen opmerkingen: