Een lekker wintersgerecht met een groente die bitter weinig gekend en gebruikt wordt. Lekker met quinoa gekookt in een groentenbouillon maar ook niet te versmaden bij witte vis.
Ingrediënten
1 kg pastinaak
125 g boter
250 g champignons, in plakjes
1 1/2 - 2 dl (soja)room
zout, peper, geraspte nootmuskaat
3 gehoopte el Parmezaan, geraspt
Bereiding
- Was de pastinaak grondig, verwijder bruine vlekjes (schillen hoeft niet echt) en snij hem in blokjes van ruim 1 cm. Kook in gezouten water tot ze bijna gaar zijn. Laat ze uitlekken en doe ze met de helft van de boter terug in de pan. Zet een deksel op de pan en laat ze op een laag vuurtje verder gaarstoven; roer af en toe. Kruid met wat geraspte nootmuskaat.
- Fruit de champignons in de helft van de resterende boter, eerst op een laag vuur en dan op wat hoger vuur om het vrijgekomen vocht voor het grootste deel te laten verdampen.
- Roer de room erdoor en kruid naar smaak met peper en zout.
- Leg de blokjes pastinaak in een gratinschaal en giet het champignon-roommengsel erover.
- Eindig met de geraspte parmezaan.
- Zet de schaal onder de grill voor een bruin korstje, laat het niet te snel gaan zodat het hele gerecht borrelt en goudbruin is.
naar een recept uit 'Groentkookboek' van Jane Grigson
Geen opmerkingen:
Een reactie posten