woensdag 18 mei 2011

Natuurlijke antibiotica

Heb je er ooit aan gedacht om waterkers te eten bij blaasontsteking of om een uitgeperst teentje knoflook op een ontstoken wondje te leggen? Waarschijnlijk niet.
Met de opkomst van de moderne geneeskunde zijn al deze van oudsher bekende natuurlijke methoden wat in de vergetelheid geraakt.
Ten onrechte want een groot aantal planten en kruiden bevatten bioactieve substanties die werkzaam zijn tegen bacteriën, schimmels, gisten en virussen.

Knoflook en ui: eeuwenoude remedies
Knoflook wordt beschouwd als één van de meest efficiënte doders van bacteriën. Dat wist men al in de oudheid en deze bol werd nog tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt tegen gangreen toen antibiotica nog niet of weinig werd gebruikt.
De werkzame stof in knoflook is allicine, een zwavelhoudende verbinding die de ontwikkeling van schadelijke bacteriën afremt. Deze stof is ook werkzaam tegen schimmels en gisten.
De ui, die tot dezelfde familie behoort, is in de volksgeneeskunde bekend als effectief middeltje tegen verkoudheden. Ze bevat geen allicine maar een voorloper van deze stof met een minder sterke antibiotische werking. Het is echter mogelijk dat bepaalde bacteriën deze stof kunnen omzetten naar allicine. Dit zou het positieve effect van uien op darminfecties kunnen verklaren. Bij verkoudheden gebruikt men vooral uiensap of gaat men dampen inhaleren. Het zijn dan vooral de essentiële oliën die de slijmvliezen stimuleren waardoor de slijmen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden.

Mierikswortel en waterkers
Om wonden en infecties te verzorgen gebruikt de traditionele geneeskunde ook mierikswortel of waterkers. Waterkers is bijzonder effectief bij urineweginfecties. Dit wordt verklaard door de mosterdolie in de bladeren, wortels en bloemen. Eigenlijk is het een breedspectrum antibioticum dat effectief is tegen een groot aantal micro-organismen. 10 à 20 g mierikswortel per dag kan bepaalde ziekten verzachten veroorzaakt door schimmels of bacteriën en 40 à 50 g waterkers per dag kan een blaasinfectie genezen.

Bessen tegen urineweginfecties
300 ml veenbessensap per dag is ook een efficiënt middeltje tegen blaasontsteking voor mensen die hier vaak last van hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal schadelijke bacteriën in de urine spectaculair daalde en dat na zes maanden het aantal infecties met de helft verminderd was. De reden hiervoor is dat bepaalde stoffen in het sap verhinderen dat de bacteriën zich aan de wanden van de blaas hechten en op die manier kunnen afgevoerd worden met de urine. Waarschijnlijk zijn de fenolzuren hiervoor verantwoordelijk die ook terug te vinden zijn in bosbessen, frambozen, druiven, perziken en pruimen.

Geen opmerkingen: