dinsdag 10 mei 2011

Is rabarber fruit of groente?

Deze vraag zat vorige week in mijn mailbox. Het is een vraag die wel al over meerdere groenten of fruit is gesteld. Denk maar aan de tomaat of aan de aardbei.
De verwarring tussen de termen fruit en groente komt eigenlijk voort uit een onjuist taalgebruik. Het zijn culinaire en geen plantkundige of botanische termen.

Mensen die zeggen dat rabarber een groente is, willen in feite zeggen dat rabarber geen vrucht is want het zijn bladstelen. Hetzelfde geldt voor de tomaat: als je zegt dat het fruit is bedoel je eigenlijk vrucht.

Een vrucht is  het resultaat van een bestuiving van een bloem waardoor het vruchtbeginsel uitgroeit tot een vrucht die de zaden van de plant bevat.

Die vrucht kan verwerkt worden als groente (tomaat, boontjes, komkommer, paprika, aubergine,...) of als fruit ( (meloen, appels, peren, perziken,...). Het is ook cultureel bepaald. In Zweden horen bessen zelfs in een afzonderlijke categorie thuis. Daar zijn ze groente noch fruit.

Naast vruchten kunnen groenten ook bladeren zijn (andijvie, witloof, sla,...), wortels (pastinaak, wortelen, schorseneer,...), stengels (asperges, selder...) of bloemen (bloemkool, broccoli,...).
Fruit zijn meestal vruchten maar soms dus ook stelen zoals rabarber of schijnvruchten zoals aardbeien (bloembodem) of ananas (samengestelde vrucht).

Geen opmerkingen: