donderdag 3 maart 2016

De ene calorie is de andere niet

 

Maar weten we dat eigenlijk niet allemaal al lang?
Misschien niet in die bewoordingen maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen heel goed weet dat de calorieën uit geraffineerde suiker niet hetzelfde zijn als eenzelfde hoeveelheid calorieën uit, laat ons maar zeggen, een stuk volkorenbrood. Allebei koolhydraten maar niet helemaal gelijk.

Dit blijkt ook uit een studie van het UC San Francisco en Touro University California. Hierbij werd aan obese kinderen met tenminste één ander kenmerk van metabool syndroom (hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegelwaarden, hogere triglyceriden waarden) of een aanduiding voor leververvetting (Non-Alcoholic Liver Disease) gedurende 10 dagen voedsel gegeven, inclusief tussendoortjes en drank waarbij de suiker zoveel mogelijk vervangen werd door zetmeelhoudende voedingsmiddelen zodat de opnameniveaus van eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën gelijk bleef met het dieet dat ze thuis voorgeschoteld kregen.
De opname van toegevoegde suikers werd beperkt (fruit was toegelaten) en vervangen door andere koolhydraten zoals granen en pasta zodat de totale calorieopname via koolhydraten dezelfde bleef. De opname van toegevoegde suikers daalde van 28% naar 10%, van fructose van 12% naar 4%. Het menu bevatte typisch 'kindereten' zoals  kalkoenburgers, frietjes, pizza,....
De kinderen moesten zich dagelijks wegen omdat het niet de bedoeling was om af te vallen. Als er gewichtsverlies optrad, kregen ze meer eten met een laag suikergehalte.

Omdat bij gelijke calorische waarden het volume van toegevoegde geraffineerde suiker veel kleiner is dan het volume van andere koolhydraten reageerden de kinderen weer op verzadigingssignalen. Velen merkten op dat het zoveel eten leek alhoewel ze exact dezelfde hoeveelheid calorieën binnenkregen maar dan met beduidend minder suiker. Sommigen vonden zelfs dat ze overstelpt werden met eten.

Na 10 dagen op dit dieet waren de bloedwaarden van alle kinderen significant verbeterd zonder dat ze hiervoor gewicht hadden verloren.
Deze studie toont dus wel degelijk aan dat de ene calorie de andere niet is. De oorsprong van de calorieën bepaalt waar ze in ons lichaam terechtkomen. Suikercalorieën zijn de ergsten omdat ze in de lever omgezet worden naar vet, leiden tot insulineresitentie en diabetes, hart- en leverziekten.

De studie vind je hier online.

Geen opmerkingen: