donderdag 17 maart 2016

Bloemkoolrisotto

Op het internet circuleren er heel wat recepten voor bloemkool'risotto'. Daarmee wordt dan risotto bedoeld zonder rijst, waarbij bloemkool die rol helemaal op zich neemt. In de hele hype rond de huidige zondebok in voedingskringen, namelijk de koolhydraten, is dit natuurlijk een fantastisch recept. Voor diegenen onder ons die gewoon van afwisseling houden en bloemkool eens in een andere rol willen doen schitteren, is dat mooi meegenomen.

Mijn bloemkool'risotto' is gebaseerd op een recept voor 'Risotto ai funghi'. Omdat bloemkool haast geen water nodig heeft om te garen, is de groentebouillon tot een minimum beperkt.

Ingrediënten 

1 middelgrote bloemkool
500g gemengde paddestoelen bvb. witte én bruine champignons, oesterzwammen, shiitake of zelfs wilde paddestoelen
3 el olijfolie
1 preiwit, heel fijn gesneden
1 teen knoflook (te vewijderen)
1 laurierblad (te verwijderen)
25 ml droge witte wijn
100 ml groentebouillon
40g boter
1 tl droge tijm
een handvol parmezaan of grana padano, geraspt
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding
  • Verdeel de bloemkool in roosjes, snij de stam in kleinere stukken.
  • Hak de bloemkool in porties in een keukenmachine tot de stukjes de structuur hebben van rijst en zet apart.
  • Maak de paddestoelen schoon met een borsteltje. Als je veel tijd hebt, kan je ze ook afspoelen onder stromend water op voorwaarde dat je ze daarna goed droogt. Snij ze in kleine stukjes. Als je shiitake gebruikt, is het belangrijk dat je de steel helemaal verwijdert omdat die veel te taai is om te eten, vooraleer je ze in reepjes snijdt. Je kan de steeltjes wel bijhouden om er een lekkere bouillon met te maken.
  • Verwarm de olijfolie in een kookpot met dikke bodem en fruit hierin de fijngesneden prei samen met het hele teentje knoflook en het laurierblad. Wanneer de prei glazig is: knoflook en laurierblad verwijderen.
  • Voeg de paddestoelen met de droge tijm toe en laat stoven tot ze hun vocht vrijgeven. Kruid met wat zout en versgemalen zwarte peper.
  • Voeg de bloemkool samen met de wijn toe en laat al roerbakkend stoven op een matig vuur tot de wijn verdampt is.
  • Voeg de groentebouillon toe en blijf roerbakken tot de bloemkool beetgaar is. Indien nodig moet je nog wat extra vocht toevoegen.
  • Verwijder de 'risotto' van het vuur.
  • Doe de boter en geraspte kaas bij de bloemkool en meng goed.
Lekker als voorgerechtje. Voor de koolhydratenliefhebbers kan een stukje knapperig artisanaal stokbrood een meerwaarde geven.

Tip: Je kan de tijm vervangen door 2 eetlepels fijngehakte peterselie die je pas op het einde samen met de boter en de kaas onder de 'risotto' mengt.

Geen opmerkingen: