vrijdag 3 mei 2013

Spanakopita

Een groentetaart met zo'n naam, kan alleen maar lekker zijn. Voor de verandering eens een Griekse taart met filodeeg en spinazie. Een beetje 'pruts'-werk maar eens je de handeling met oliën van de filodeegvellen en het schikken in een taartvorm beet hebt, gaat het heel snel. De vulling heb je op een kwartiertje gefixed! Verse filodeegvellen kan je onder andere vinden in de koelafdeling van de Colruyt bij de andere verse deegrollen.

Ingrediënten

8-12 filodeegvellen (is afhankelijk van hoe groot je ze kan kopen)
900 g spinazie
2 grote eetlepels fijngehakte dille
3 grote eetlepels fijngehakte peterselie
1-2 lente-uitjes, in ringetjes
200 g feta, verkruimeld
3 eieren
olijfolie
kruidenzout
peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwijder de steeltjes van de spinazie, was en stoof met het aanhangende vocht tot hij helemaal geslonken is. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Duw er zoveel mogelijk water uit met de hand of met een spatel.
  • Meng de spinazie, dille, peterselie, lente-ui, feta, peper en zout samen met de losgeklopte eieren in een grote kom.
  • Vet een taartvorm in.
  • Vervolgens moet je de taartbodem maken. Daarvoor spreid je het filodeeg uit op het werkvlak. Het is de bedoeling dat je steeds de bovenkant van een filovel insmeert met olijfolie en vervolgens in de taartvorm legt tot je 6 lagen hebt.Mijn filodeegvellen waren grote rechthoeken en ik gebruik een ronde taartvorm.  Daarom smeerde ik een vierkant in en plooide dan het overblijvende stuk voor een deel over het ingesmeerde deel. Bij het schikken in de taartvorm liet ik de hoeken gewoon over de taartbodem heenhangen. Door de laagjes telkens wat te verdraaien, kwam ik met 5 vellen voor de taartbodem toe om toch minstens 6 lagen te krijgen.
  • Verdeel de vulling over de bodem.
  • Het taartdak maak je op dezelfde manier als de bodem. In mijn geval volstond het om de helft van een vel met olijfolie in te smeren, dubbel te plooien en vervolgens op de vulling te leggen. Dit deed ik dan nog 2 keer zodat er 6 laagjes op de vulling lagen. Tenslotte plooi je de overhangende hoeken van de taartbodem over het taartdak zodat de taart mooi gesloten is. Smeer nog wat olijfolie over de bovenkant.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 45 minuten.

Tip: Lekker met een groene salade met een vinaigrette

Geen opmerkingen: