donderdag 16 mei 2013

Polenta met parmezaan en olijven

Een 'experiment' naar een recept van Rose Elliot 'Vegetarische superchef': omdat het er zo lekker uit zag, omdat we met polenta niet zo'n goede 'vakantie' ervaringen hadden. Maar het was geslaagd. De kunst in het klaarmaken van polenta zit hem in het kruiden én het bakken of grillen achteraf. Lekker met gegrilde trostomaatjes (in olijfolie, balsamico, zout en tijm) en een frisse groene salade met vinaigrette. Zoals altijd voor 4 personen.

Ingrediënten

250 g polenta
1 l groentenbouillon
125 g parmezaan, geraspt
een handvol zwarte olijven zonder pit, in stukjes
peper en zout
olijfolie voor het grillen


Bereiding
  • Breng de groentenbouillon aan de kook en strooi de polenta er al roerend geleidelijk bij. Het zit hem in de woordjes 'geleidelijk' en 'roerend' want anders gaat het klonteren en dat is niet de bedoeling. Laat het vervolgens onder af-en-toe omroeren 5 tot 10 minuten zachtjes doorkoken tot het een dikke pap is, die van de pan loslaat. Het maakt dan het karakteristieke geluid waar het gerecht in Zimbabwe zijn naam ('foefoe') aan dankt.
  • Roer er van het vuur de geraspte kaas en de olijven door en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep het mengsel op een licht ingevette bakplaat, strijk het mooi glad in een laag van 1/2 cm dik. Laat afkoelen en opstijven.
  • Snij vlak voor het serveren de polenta in driehoekjes, smeer in met olijfolie, Grill in een voorverwarmde grillpan of onder de grill in de oven aan weerskanten bruin en knapperig.
  • Serveer onmiddellijk met de tomaatjes en de frisse salade.

Geen opmerkingen: