zondag 19 mei 2013

Garnalen: de sprinkhanen van de zee! Ja, toch?



We moeten naar een meer duurzame consumptie van eiwitten. Daar is bijna iedereen het over eens. Naast allerhande plantaardige vleesvervangers zoals tofu, tempeh en quorn zouden insekten de sleutel kunnen zijn om aan de voedselnoden en meer specifiek de eiwitbehoefte van een groeiende wereldbevolking tegemoet te komen.

Insekten als voedingsmiddel zijn een hier in het Westen volledig onontgonnen terrein.  Dat is te wijten aan het feit dat we een psychologisch probleem hebben met het eten ervan. Meer nog het idee alleen al doet ons gruwen. Vreemd eigenlijk want garnalen, die we wel eten, zijn toch wel zeer gelijkend. Onderzoek toont aan dat het een 'verworven afschuw' is want kleine kinderen zien geen graten in het eten ervan of zijn gemakkelijk te overhalen cfr de uitspraak van een zesjarige na het eten van meelwormen: 'Het is echt niet zo gek hoor, het smaakt gewoon naar nootjes. Probeer maar!'
Op de meeste andere plekken op aarde worden wel insecten gegeten: sommige van hen worden zelfs beschouwd als echte delicatessen. Ze zijn het populairst in de tropen waar ze groot worden en gemakkelijk 'geoogst' kunnen worden.

Men schat dat er wereldwijd meer dan 1400 insektensoorten worden gegeten.De belangrijkste komen uit vier insektengroepen: kevers; mieren, bijen en wespen; sprinkhanen en krekels; vlinders en motten.


Voordelen

  • eiwitrijk: sommige bevatten evenveel eiwitten als vlees en vis.
  • vetten: vooral in het larvale stadium zijn ze vetrijk en bevatten ze belangrijke mineralen en vitaminen. Ondervoeding in ontwikkelingslanden is eerder een probleem van caloriedeficiëntie van van eiwitdeficiëntie. Insekten vormen hier een belangrijke aanvulling. Van de geanalyseerde insekten had 50% een hogere calorische waarden dan sojabonen, 87% waren hoger dan maïs, 63% had een hogere calorische waarde dan rundsvlees en 70% was hoger dan vis, linzen en bonen.
    De vetzuren in insekten lijken qua verzadigingsgraad op die van gevogelte en vis.Rupsen behoren tot de vetrijkste. Het cholesterolgehalte varieert van laag tot vergelijkbaar met andere dierlijke vetten.
  • Vitaminen en mineralen: ze bevatten vooral belangrijke hoeveelheden van vitamines van de B-groep zoals B3 (niacine), B1 (thiamine), B2 (pyridoxine) en B6. 
  • kweken produceert minder broeikasgassen(10 keer minder methaan dan veeteelt, 300 keer minder NO)
  • minder vervuilend want minder ammoniak dan bijvoorbeeld varkens- en kippenteelt
  • koudbloedig: efficiënte omzetting van plantenmateriaal naar eiwitten
  • minder gezondheidsrisico’s
  • calciumrijk: voor een aziatische bevolking die voor het grootste deel lactose intolerant is, is dit een groot voordeel vb. Sprinkhanen en krekels
Goed om weten is dat we nu al, gelukzalig onwetend misschien, ook hier in onze westerse contreien insekten eten want onder andere in een portie bevroren broccoli zijn tot 60 bladluizen toegelaten (US FDA).

Duurzaam insekten eten is een website met interessante Nederlandse info en ook deze van insekten eten is niet te versmaden.



Image courtesy of James Barker / FreeDigitalPhotos.net

Geen opmerkingen: