woensdag 19 juni 2013

Chia


Chia is het zaad van de Salvia hispanica, familie van munt die oorspronkelijk uit Mexico komt.
Chia wordt beschouwd als een superfood. Het geeft een energieboost en is goed voor je uithoudingsvermogen. Als de Azteken lange afstanden moesten afleggen namen ze een handje chiazaad mee.

Als je ze 10 minuten laat weken in water worden ze wat 'jelly'-achtig. Deze gelei zorgt er in je maag voor dat de omzetting van koolhydraten naar suikers vertraagd wordt met een zwakkere suikerpiek in je bloed voor gevolg waardoor je lichaam minder insuline moet aanmaken. Dit houdt je bloed- en hormonenspiegel beter in balans. Het jelly-effect draagt er ook toe bij dat je je eerder vol voelt, dus minder eet, en dus eventueel gewicht verliest.
Door het weken van de chiazaden worden de erin aanwezige mineralen (calcium, selenium, ijzer, kalium en magnesium) ook beter opgenomen door het lichaam. Weken is niet nodig voor het gebruik in smoothies of soep want dan gebeurt het wellen vanzelf.

Chia is rijk aan eiwitten die nodig zijn om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen.
Het zorgt voor een goede absorptie van calcium, de belangrijkste bouwstof van onze botten. Calcium is ook belangrijk voor het samentrekken en ontspannen van spieren. Dus ook voor ons hart.
Chia bevat een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren die ontstekingsremmend werken en het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Daarenboven zijn omega-3 vetzuren onontbeerlijk voor je hersenen (net als water trouwens).

Toch moet je met chia ook alert zijn voor eventuele ongewenste neveneffecten:
  • Chia zaad kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of misselijkheid veroorzaken door de aanwezigheid van de vele vezels. Bij verstopping zijn deze vezels juist een voordeel. Luister naar je lichaam en stop met chia als je je er niet goed bij voelt.
  • Chiazaad heeft ook een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Pas dus op als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt of last hebt van lage bloeddruk.

1 à 2 eetlepels chia per dag volstaan. Geweekt in een glas water of fruitsap, in een smoothie, eventueel geweekt en gestrooid over je muesli of fruitontbijt, bij een salade. Bij voorkeur onverwarmd als je ten volle wil genieten van de omega-3-vetzuren.

Geen opmerkingen: