vrijdag 13 juli 2012

'Provençaals' gevulde courgetten

Kogelronde courgetten: ze smaken net hetzelfde als de langwerpige exemplaren maar ze zien er wel veel mooier uit.

Deze keer met een vulling zonder vlees. De kunst bestaat erin alles zo fijn mogelijk te snijden. Een deel van de vulling wordt vooraf even gestoofd vervolgens met de rest vermengd.

Zelf gebruik ik nooit paneermeel maar maal ik in de keukenrobot wat oud brood fijn. Het is handig om hier altijd een voorraadje klaar van te hebben.

Het recept is zoals altijd voldoende voor vier personen.

Ingrediënten
4 ronde courgetten
2 el olijfolie
1 middelgrote uit, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gesnipperd
1/2 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
1 volle tl tijm
8 zwarte olijven, zonder pit en in kleine stukjes gesneden
4 el peterselie, fijngehakt
1 gehoopte el broodkruim of paneermeel
12 Braziliaanse noten, fijngemalen
2 handvol cashewnoten, fijngemalen
5 gehoopte el geraspte parmezaan
peper
zout

Bereiding
Snij het hoedje van de courgetten en hol ze uit (ook het hoedje) met een bolletjeslepel. Hak dit binnenste zeer fijn. Je kan dit in een blender doen met de pulseerknop of gewoon met een mes.
Stoom de uitgeholde courgetten met de opening naar beneden 10-15 min in een stoommandje en laat ze afkoelen.
Stoof ondertussen de ui en de knoflook in de olijfolie. Op het moment dat de ui glazig is voeg je de paprika en de tijm toe. Na 5 minuten het fijngesneden binnenste van de courgette en de olijven. Na nog eens 5 minuten van het vuur halen en eventjes laten afkoelen. Kruid bij met peper en zout naar smaak.
Meng in een andere kom de gemalen noten met het broodkruim, de parmezaan en de peterselie. Doe er vervolgens het ui-groentemengsel bij en meng goed.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vul de courgetten, zet het hoedje er terug bovenop en laat 25-30 minuten verder garen in de oven.

Tip: lekker met volle rijst en een rode paprikasaus waar je wat in blokjes gesneden knolselder hebt aan toegevoegd.

Geen opmerkingen: