zondag 29 juli 2012

Raw Food

Naar aanleiding van een vraag om 'Raw food' klaar te maken, stootte ik in de bib op dit boek van Anna de Leeuw en Helen Poolman. 

Er wordt duidelijk in uitgelegd wat er onder raw food verstaan wordt en hoe je dit kan integreren in je eigen voedingspatroon.
Zoals bij alle voedignssystemen kan je er de volle 100% voor gaan en alleen nog raw food tot je nemen, je kan je beperken tot 1 maaltijd per dag, tot slechts enkele maaltijden per week of zelfs maar 1 raw food gerecht per maaltijd. De echte raw foodies, diegenen die er voor de volle 100% voor gaan, rijzen de haren waarschijnlijk ten bergen bij de andere opties maar het is niet iedereen gegeven om volledig op raw food over te schakelen. Je moet er immers rekening mee houden dat je een heel pak kilo's verliest als je dit dieet volgens de letter volgt.

Raw Food betekent dat geen enkel voedingsmiddel verwarmd wordt boven de 40-45°C. Er valt dan al heel wat dagdagelijkse voeding weg zoals brood, pasta's, gepasteuriseerde of UHT melk, enz.

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, zijn er ook heel wat verschillende strekkingen onder de raw foodies. De echte echte volgen een quasi veganistisch dieet, quasi omdat honing bijvoorbeeld wel mag. Anderen vinden dat rauwmelkse kazen wel kunnen en weer anderen vinden dat af en toe een stukje rauwe vis of rauw vlees moet kunnen.

Gezien niets verhit mag worden boven de 45°C en liefst zelfs niet boven de 40°C wordt er veel gewerkt met een dehydrator, een toestel dat ervoor zorgt dat voedsel gedroogd wordt maar waarbij alle vitamines en enzymen intact blijven. Op deze manier slaagt men erin iets te maken wat op pannekoekjes of koekjes lijkt om te serveren bij de groentengerechten. Een goede sapcentrifuge mag ook niet aan je uitrusting ontbreken en handig is een spiral slicer om spagetti-achtige slierten te draaien van je groenten zoals op de cover van het boek te zien is voor courgette. En natuurlijk heb je ook een goede blender nodig om gladde en romige sausjes van noten en dergelijke te maken.
Met al deze hulpmiddelen slaag je erin om mooie en smakelijke gerechten klaar te maken.
Niettemin met de gewone huis- en kooktoestellen raak je al een heel eind.

Voor wie graag eens iets nieuws probeert en geïnteresseerd is in gezonde voeding is dit een zeer inspirerende keuken en is dit kookboek een echt hebbeding. Ten zeerste aanbevolen.

Geen opmerkingen: