vrijdag 7 februari 2014

Hummus

Hummus is de Arabische naam voor kikkererwten. Het broodbeleg met dezelfde naam wordt al eeuwen in het Midden-Oosten gegeten en bestaat uit gepureerde kikkererwten gemengd met citroensap, tahin, komijn, zout en olijfolie.
Hummus is rijk aan ijzer en vitamine C en bevat belangrijke hoeveelheden foliumzuur en vitamine B6. Kikkererwten zijn een goede eiwitbron en zijn vezelrijk. Tahin wordt gemaakt van sesamzaad dat rijk is aan methionine, een aminozuur dat niet in kikkererwten voorkomt. Zo vormt het samen met de kikkererwten een volwaardigere eiwitbron.


Ingrediënten

200 g droge kikkererwten, een nacht geweekt
1 uit, fijngehakt

½ rood pepertje, zaadjes verwijderd en fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el olijfolie om de ui en de knoflook te fruiten
1 tl komijnpoeder
3 el tahin (sesampasta)
4 takjes peterselie, alleen de blaadjes
cayennepeper naar smaak
zout naar smaak
sap van 1 citroen
4 el sesamolie
2 el olijfolie

Bereiding

  • Giet het weekwater van de kikkererwten weg en kook ze in ruim water in ongeveer 1 uur gaar. Giet af en zet opzij.
  • Verhit ondertussen een pan op het vuur en doe er wanneer deze heet is wat olijfolie in. Fruit hierin de ui en de knoflook.
  • Doe de ui en de knoflook samen met de kikkererwten en alle andere ingrediënten in een blender. Bepaal zelf hoe grof of fijn je het mengsel hebben wilt.
  • Voeg tijdens het mixen eventueel enkele eetlepels water toe om het mixen te vergemakkelijken en/of om de gewenste consistentie te bekomen.

Tip: Het is niet alleen lekker als broodbeleg of op toastjes eventueel versierd met stukjes tomaat of komkommer maar kan ook gebruikt worden als gezond dipsausje voor rauwe groenten of als dressing voor een salade. Ook lekker bij gegrilde kip of vis. 

Geen opmerkingen: