vrijdag 31 januari 2014

'Crunchy' Granola met hennep- en chiazaad

Granola is een Noord-Amerikaanse of beter nog Canadese uitvinding. Het bestaat uit een mix van granenvlokken (haver, gierst, rogge, tarwe, quinoa,...), noten (amandelen, walnoten, hazelnoten, cashew, pecan,...) en zaden (zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes, chiazaad, hennepzaad, lijnzaad,...) die samen met een vetstof en zoetmiddel even in de oven gebakken worden om de smaken meer tot hun recht te laten komen.
In deze 'crunchy' versie ontstaan er op deze manier krokante brokjes voor extra beet.

In het onderstaande recept maak ik gebuik van 'cups' (ca 240 ml) maar je kan ook in een gewone maatbeker steeds 250 ml afmeten of een veelvoud hiervan. Het is vooral de verhouding tussen de verschillende ingrediënten die van belang is.

Granola wordt vooral gegeten tijdens het ontbijt met wat melk of yoghurt  maar het is ook lekker uit het vuistje bijvoorbeeld als snack tijdens een wandeling of tocht.

De gebruikte hoeveelheden leveren je iets minder dan 2 kg granola op, te bakken op 2 bakplaten in een gewone warmeluchtoven.

Ingrediënten

5 cups havervlokken
2 cups gepofte rijst
1.5 cup gierstvlokken
1.5 cup quinoavlokken
3 cups geschaafde amandelen
1 cup geraspte ongezoete kokos
½ cup hennepzaad
½ cup chiazaad
5 el donkerbruine kandijsuiker
1 cup gesmolten kokosolie
½ cup zonnebloemolie
1 cup agavesiroop

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 150°C.
  • Meng alle droge ingrediënten in een grote kom (inclusief de bruine suiker).
  • Doe de gesmolten kokosolie samen met de zonnebloemolie en de agavesiroop in een kom en meng goed.
  • Giet het olie-stroop mengsel over de droge ingrediënten en meng goed met de hand. De massa  moet overal even vochtig zijn.
  • Bedek 2 bakplaten met bakpapier (dit vergemakkelijkt de schoonmaak achteraf)en verdeel de granola hierover. Druk wat aan zodat er zich 'crunchy' stukjes kunnen ontwikkelen. 40 minuten laten bakken. Vervolgens laten afkoelen.
  • Als de granola helemaal afgekoeld is, kan je hem in stukjes breken - dit gaat heel gemakkelijk-  en bewaren in afgesloten dozen. 
Tip: Je kan je granola na het bakken nog altijd opvrolijken met extra stukjes gedroogd fruit zoals: in stukjes gesneden vijgen, abrikozen of dadels, rozijnen, veenbessen, goji-bessen, acai bessen, blauwe bessen,....
Persoonlijk eet ik hem het liefst in zijn oorspronkelijke vorm, over vers fruit gestrooid met wat yoghurt.

Geen opmerkingen: